janko šopar tednik Odkrito.si

Janko Šopar odkrito o voditeljici Tednika, ki ...

drew barrymore_letterman Svet24.si

VIDEO: Seksi ples na mizi in gole prsi za rojstni ...

maja acman Svet24.si

Maja bo razkrila, kako je shujšala za več kot ...

vrtilki, vrt, črunču, bralec slavko, kraja kokoši Svet24.si

Sredi Ljubljane so Slavku ukradli kure

Selena Gomez Najstnica.si

Selena na jahti pokazala svoje telo v kopalkah

Fotka 2 Njena.si

Posmrtna čast za Gašperja Tiča

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Aleksandra Velkovrh: Gradbene inšpektorje mamijo s podkupninami

Deli na:
Aleksandra Velkovrh: Gradbene inšpektorje mamijo s podkupninami

Foto: Primož Lavre

Kot opozarja nekdanja glavna inšpektorica na Inšpektoratu RS za okolje in prostor Aleksandra Velkovrh, štejejo delovna sodišča v Sloveniji kot mobing že to, če nekoga v državni upravi razrešiš z vodilne funkcije, ker ni delal.

V zasebnem sektorju delajo žal večinoma za minimalne plače, polnijo državni proračun, iz katerega so nato plačani mnogi javni uslužbenci, za katere je učinkovito delo zadnja skrb. Ljudje na splošno vedo, kadar ne ravnajo prav, zakaj jih gradbeni inšpektorji kaznujejo.

V času vašega vodenja inšpektorata za okolje in prostor od 2009 do 2012 vas je več podrejenih prijavilo zaradi mobinga. Kakšni so bili očitki in kako so se končali postopki?

Očitki mobinga so bili povzeti po njegovi definiciji, sicer pa precej obsežni. V letih, ko sem vodila inšpektorat, sem zamenjala kar precej vodij. Nazaj sem jaz oziroma Republika Slovenija dobila tožbe zaradi mobinga, o zadevah je odločalo delovno sodišče, ki je že dalo v dveh primerih prav tožnicama, tretja zadeva je še v postopku. Vse zadeve so zanimive, na primer: ena od uslužbenk je začela pet postopkov zoper delodajalca, torej Republiko Slovenijo, zaradi premestitve, dodelitve drugega dela, uporabe parkirišča ... V štirih od teh petih postopkov v tožbi ni uspela, torej ni bilo ugotovljene nobene delovnopravne kršitve, mobing pa je ostal. Torej kršitve, na podlagi katerih je dokazovala mobing, niso bile ugotovljene, tožbo zaradi njega je pa vseeno dobila. Gre za takšne absurde, s katerimi se niti ne ukvarjam, če imam možnost, pa opozarjam nanje.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Velkovrhova razloži, zakaj rušenje črnih gradenj ni vse, kar počne gradbena inšpekcija; pove, kaj sodi v učinkovit sistem državnega nadzora nad ravnanjem s prostorom; opozori, da zaposleni v državi upravi v veliki meri ne upravičijo svojih plač; izpostavi, da mnogi gradbeni inšpektorji niso sposobni delati v zasebnem sektorju; pove, kako jo je poskušal podkupiti razvpiti Robert Zavašnik, nekdanji lastnik diskoteke Lipa.