Revija Reporter
Slovenija

Afera: Goljufiva predstavnika Sove v Bruslju - tajna agenta oškodovala proračun za 130 in 112 tisoč evrov

Marko Medvešek

27. feb. 2018 7:11 Osveženo: 7:18 / 27. 2. 2018

Deli na:

V Slovenski vojski so odpustili uslužbenca, ki naj bi na misiji v Bruslju državo oškodoval za 66.000 evrov, medtem ko Slovenska obveščevalno-varnostna agencija še vedno zaposluje svoje goljufive in za državni proračun škodljive predstavnike v evropskih službah, ki za povrh delajo sramoto državi.

Nedavno je Slovenska vojska zaradi nezakonitega izplačevanja stroškov za nastanitev odpustila podpolkovnika Gregorja Garba, ki je Slovenijo zastopal v Evropski službi za zunanje delovanje v Bruslju. Garb, pripadnik vojaške Obveščevalno-varnostne službe (OVS), je evropsko službo izgubil, ker naj bi od slovenske države več let nezakonito prejemal stroške za nastanitev v skupni višini 66.078,35 evra.

Po poročanju Slovenskih novic je Garb kot uslužbenec Slovenske vojske prejemal okoli 5000 evrov mesečne plače, ob tem pa še 4000 evrov evropskega denarja za stroške bivanja v Belgiji. Za povrh naj bi od SV neupravičeno vlekel še dodatnih 2000 evrov mesečno nadomestila za nastanitev – stroškov torej, ki mu jih je krila že EU.

Nepravilnosti je SV odkrila avgusta 2017, sledil je disciplinski postopek, v katerem je bilo Garbu dokazano nezakonito prejemanje stroškov za nastanitev, je o primeru povedal tiskovni predstavnik SV Simon Korez. Podpolkovnika je Slovenska vojska odpustila, OVS pa ga je tudi kazensko ovadila zaradi kaznivega dejanja goljufije.

Garb ni edini predstavnik Slovenije pri varnostnih institucijah EU, ki naj bi oškodoval državni proračun. Je pa po naših podatkih doslej edini, ki je zaradi tega izgubil službo. Sova ima dva primera svojih predstavnikov v Bruslju, ki naj bi v žep nezakonito pospravila po več kot sto tisočakov. Oba sta Slovenijo zastopala v Obveščevalnem in situacijskem centru EU (EU INTCEN) in oba sta se znašla v disciplinskem postopku zaradi oškodovanja države za več kot sto tisoč evrov javnih sredstev.

Prva od obeh problemov za Sovo je predstavnica Slovenije pri INTCEN, nastavil jo je nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik (agencijo je vodil med letoma 2007 in 2010). Javna sredstva naj bi oškodovala za kar 130.000 evrov. V INTCEN je bila napotena preko ministrstva za zunanje zadeve, na MZZ so se trudili, da zgodba ne pride v javnost – Karl Erjavec si v volilnem letu še zlasti ne želi škandala z goljufivimi Slovenci v Bruslju.

MZZ zato poudarja, da ne ona ne njen prav tako sporni kolega »nista v delovnem razmerju na Ministrstvu za zunanje zadeve in Ministrstvo za zunanje zadeve tudi ni bilo oz. ni kakorkoli finančno povezano z njima«.

Drugi glavobol za Sovo je predstavnik države, ki sta ga v Bruselj na INTCEN poslala prav tako bivši direktor agencije Stane Štemberger (na čelu Sove je bil od marca 2013 do oktobra 2014) in Mojca Sever, šefinja kadrovske službe v Sovi. Severjeva naj bi sama pripravila pogodbo z njim, zdaj pa od njega zahteva, da vrne 112 tisoč evrov, za kolikor naj bi oškodoval državni proračun.

Nadrejeni so ga dali na disciplinsko komisijo, niso pa ga odpustili ali ga kazensko ovadili. Mimogrede, prav ta goljufije osumljeni agent naj bi Gregorju Garbu predlagal, naj za kritje stanovanjskih stroškov obremeni državni proračun. A očitno je imel bolj razumevajoče šefe kot odpuščeni podpolkovnik.

Imeni obeh uslužbencev sta uredništvu sicer znani, a ju Sova noče javno potrditi in se skriva za tajnostjo podatkov o zaposlenih v agenciji, katerih razkritje bi menda lahko ogrozilo njihovo življenje.

V Sovi, katere agenti že tri mesece stavkajo, o početju obeh slovenskih predstavnikov pri evropskih institucijah pravijo, da je »direktor agencije v novembru 2017 odredil notranjo revizijo, s katero so bile ugotovljene določene nepravilnosti in sprejeti ukrepi za njihovo odpravo. Na podlagi ugotovitev so bili sproženi tudi ustrezni zakonsko predvideni postopki, ki pa vsi še niso zaključeni.« Ali so od njiju terjali denar, v Sovi niso želeli potrditi.

Imeni obeh uslužbencev sta uredništvu sicer znani, a ju Sova noče javno potrditi in se skriva za tajnostjo podatkov o zaposlenih v agenciji, katerih razkritje bi menda lahko ogrozilo njihovo življenje. Pa čeprav v tem primeru ne gre za tajna agenta za bojnimi črtami, temveč prej za birokrata v udobni in dobro plačani službi v Bruslju, ki sta osumljena finančnih goljufij.

V nevarnosti sta kvečjemu njuni službi, ne pa življenji. Pri Reporterju bomo zato sprožili postopek pri informacijski pooblaščenki in zahtevali razkritje podatkov o obeh primerih oškodovanja javnih sredstev. V institucijah EU se lahko Sloveniji ob takih predstavnikih samo režijo.

Slovenska vojska je ob Garbu v zadnjem času odpustila še enega višjega častnika. Po podatkih naših virov je podpolkovnik Ramiz Selmani službo izgubil zaradi napak pri registriranju prihoda in odhoda na delovno mesto. Tiskovni predstavnik SV Korez je na naše povpraševanje o okoliščinah častnikove odpustitve odgovoril, da je bil zoper Selmanija izrečen disciplinski ukrep prenehanja delovnega razmerja zaradi težje kršitve predpisov na obrambnem področju.

Zanimivo je, da se je Selmanijevi usodi izognila častnica Nataša Zorman, ki je imela na grbi iste kršitve kot Selmani – sicer se ji je znižal čin s podpolkovnice na majorko, a službo v Slovenski vojski je obdržala. Zormanova je znanka načelnika generalštaba SV Andreja Ostermana, a Korez zavrača, da bi to bilo pomembno pri milejši obravnavi častnice: »Načelnik generalštaba ni z nobenimi postopki kakorkoli usmerjal dela komisije, prav tako ni dajal nobenih usmeritev ali odločitev. Podpolkovnica neposredno ni bila podrejena generalu Ostermanu.«