malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

amanda-eller Svet24.si

Izginila je v pragozdu in preživela: dva tedna je...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Slovenija

Afera dodatki: na filozofski fakulteti ovadenih šest oseb

Deli na:
Afera dodatki: na filozofski fakulteti ovadenih šest oseb

Foto: Bobo

Ljubljanski kriminalisti so ovadili šest oseb zaradi utemeljenega suma storitve 22 kaznivih dejanj, povezanih z izplačevanjem dodatkov na ljubljanski filozofski fakulteti. Šesterica naj bi s svojim ravnanjem fakulteto oškodovala za 784.000 evrov. Pristojna državna tožilka do zdaj še ni sprejela nadaljnjih odločitev, poročajo Primorske novice.

Ovadbo zoper šesterico so na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložili konec januarja. Na koga se ovadba nanaša, niti na policiji niti na tožilstvu v tej fazi še ne smejo izdati. Za kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do petih let zapora.

Po poročanju Primorskih novic je revizija ljubljanske univerze na filozofski fakulteti septembra lani namreč razkrila, da je fakulteta v minulem desetletju nekaterim zaposlenim preko podjemnih pogodb neupravičeno izplačevala dodatke. Po prvih informacijah naj bi šlo za približno milijon evrov, pri čemer naj bi bila sporna predvsem nakazila dekanom in prodekanom. Ti naj bi si denar, do 1000 evrov bruto mesečno za dekane in 500 evrov bruto za prodekane, izplačevali kot dodatek za funkcijo, čeprav naj bi to plačilo vključevala že njihova plača.


Ali so kriminalisti v skupnem znesku protipravno pridobljene koristi 784.000 evrov upoštevali vsa nakazila vsem prejemnikom, bo znano v nadaljnjih fazah postopka.

Dekan filozofske fakultete Roman Kuhar je preiskavo izplačil sprožil po tistem, ko je konec leta 2017 prevzel posle od Branke Kalenić Ramšak. Napovedal je nadaljnje ukrepe na fakulteti, a šele, ko bodo svoje delo opravili organi pregona. Ukrepali bodo v skladu z njihovimi zaključki, je dejal proti koncu septembra.

Kalenić Ramšakova, ki je po odhodu s fakultete postala prorektorica Univerze v Ljubljani, je 21. septembra rektorju Papiču ponudila odstop s tega mesta, ki ga je Papić sprejel. Kot je pojasnil, je tako želel razbremeniti univerzo in zagotoviti normalne pogoje za delo.

Loading...