nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nagrajena novinarka na Delu dobila brco od Kučanovega tajkuna Petriča

Deli na:
Nagrajena novinarka na Delu dobila brco od Kučanovega tajkuna Petriča

Foto: Twitter in Primož Lavre

Novinarka Tina Kristan je prišla v nemilost Stojana Petriča, ker ni vedela, kako dobro sodeluje z Janezom Prašnikarjem z ljubljanske ekonomske fakultete.

Prvi človek Kolektorja Stojan Petrič, ki po podjetju FMR lastniško obvladuje časopisno družbo Delo, se zelo rad širokousti z dobrim poslovanjem svojih družb. Toda pri honorarnih novinarjih Dela se to prav nič ne pozna. Pred prvomajskimi prazniki je ena izmed njih, Tina Kristan, na svojem FB-profilu razkrila, da je v zadnjih sedmih mesecih dobivala po 500 evrov bruto, in to po devetih letih in osmih mesecih novinarskega dela, čeprav je lani prejela novinarsko nagrado za izjemno delo. Svojo pravico išče na delovnem in socialnem sodišču, kjer bo junija že tretja obravnava.

Tina Kristan je dobila novinarsko nagrado za prispevek, v katerem je razkrila dodatke za pripravljenost, ki so si jih izplačevali zelo vplivni profesorji na ljubljanski univerzi, zlasti na ekonomski fakulteti, s katere je prišel takratni finančni minister Dušan Mramor, a se je dobrega pol leta pozneje moral zaradi te afere posloviti od vlade. Vsak normalen šef bi takšno novinarko nagradil z rednim delovnim razmerjem in dobro plačo, a Kristanova je prav zaradi tega razkritja padla v nemilost svojega delodajalca. Najprej je nekaj mesecev trajalo, preden sta o aferi poročali obe največji televiziji. Kristanovi pa so pri Delu zelo zmanjšali objave člankov, zato je prejemala tako slab honorar.



Pravzaprav je čudež, da so ji članek o dodatkih profesorjev sploh objavili, verjetno je to spregledal urednik redakcije ali pa ni bil poučen o poslih svojega z istimi profesorji. Leta 2011 je Kolektor sodeloval pri ustanovitvi Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete v Ljubljani, zato je član sveta tega centra tudi Stojan Petrič. Čeprav na fakulteti že deluje služba za tržno dejavnost in na istem naslovu državni inštitut, po katerem so profesorji ob rednem plačilu za svoje pedagoško delo za plačilo opravljali storitve za podjetja, si je takratni dekan Dušan Mramor omislil samostojni center (CPOEF), čeprav bi tak center lahko deloval v okviru fakultete. S tem je nanj prenesel dobičkonosno tržno dejavnost, hkrati pa onemogočil javnosti, da bi zvedela, kateri profesor in koliko je dodatno zaslužil ob že tako dovolj visoki plači.

Stojan Petrič je zelo pogost gost na ljubljanski ekonomski fakulteti. Februarja 2015 je nastopil na okrogli mizi o privatizaciji z Janezom Škrabcem in profesorjem Janezom Prašnikarjem. Slednji ga je decembra lani gostil pri svojem predmetu Upravljalna ekonomika. Julija lani so bili Petrič, Škrabec, Prašnikar in dekanka Metka Tekavčič skupaj na nastopu ruskega ansambla Beriozka na Festivalu Ljubljana. Marca letos sta bila Petrič in Prašnikar gosta na Škrabčevi domačiji, tam je Petriča spremljala Petra Kovič, urednica Sveta kapitala v časniku Delo. Mnogi se sprašujejo, zakaj Delovi novinarji zaradi zgodbe Tine Kristan ne protestirajo, kot so v primeru Dejana Karbe. Verjetno se bojijo, da bodo tudi oni prejeli le še po 500 evrov bruto na mesec, če bodo nosili transparente »Vsi smo Tina«.