Revija Reporter
Slovenija

Kulturna revolucija na FF: nasilje nad slovenskim jezikom

Ivan Puc

29. maj. 2018 7:11 Osveženo: 7:13 / 29. 5. 2018

Deli na:

Lahko pridemo s spreminjanjem jezika do enakopravnosti spolov? Tega napada na »falocentrični diskurz« brez širše razprave so se zdaj – po Fakulteti za socialno delo, ki ga je izvedla septembra lani – rokohitrsko lotili na ljubljanski filozofski fakulteti.

Njen senat je nedavno sprejel naslednji sklep:

V vse pravne akte FF se v uvodni člen zapiše ena od naslednjih dikcij:

V pravilniku uporabljen ženski slovnični spol (študentka, učiteljica itn.) se nanaša na katerikoli spol.

Ali

V pravilniku uporabljen moški slovnični spol (študent, učitelj itn.) se nanaša na katerikoli spol.

Sprememba se uvaja postopoma, in sicer se upošteva pri (i) novih pravnih aktih in (ii) spremembah že obstoječih aktov. Pri tem velja, da se v prihodnjih treh letih zaradi trenutne neuravnoteženosti – vsi trenutno veljavni pravni akti FF so zapisani v moškem slovničnem spolu – izbere ženske slovnični spol. Ko se vzpostavi ravnotežje, se predlagani različici izbirata izmenično.

Senat FF je torej določil, da je ženski slovnični spol spolno nevtralen čeprav to ne drži. Besedila pravnih aktov na FF bodo potemtakem, če bo postal sklep senata »pravnomočen«, v neskladju z jezikovnim sistemom. In to na FF, ki izobražuje tudi sloveniste in jezikoslovce! Ti gotovo vedo, da v jezikovnih korpusih (s pomočjo katerih denimo nastaja Slovar slovenskega knjižnega jezika) ni generičnega ženskega spola. Takšna so pač zakonitosti oziroma narava slovenskega jezikovnega sistema.

Tisti, ki so na FF nasprotovali temu »protifalocentričnemu« ukrepu (sforsirali so ga predvsem sociologi) so nazorno argumentirali: mediji ob stavkah javnega sektorja so poročali o učiteljih in vzgojiteljih in pri tem kajpada ni bilo nobenega dvoma, da stavkajo tudi vzgojiteljice in učiteljice.

Maoistično prisilno izmenično rabo moškega in ženskega slovničnega spola na ljubljanski FF ima dr. Kozma Ahačič, namestnik direktorja Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša (ZRC SAZU) za neživljenjsko zapovedovanje jezikovne rabe, za enega najbolj avtoritarnih jezikovnih ukrepov v zadnjih desetletjih, če ne stoletjih, za nasilje nad jezikom.