Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

A. Teršek: Cerar se ne more sprijazniti s spoštovanjem pravil iger v demokraciji in pravni državi

Deli na:
A. Teršek: Cerar se ne more sprijazniti s spoštovanjem pravil iger v demokraciji in pravni državi

Andraž Teršek - Foto: Bobo

»Odstop premierja, ki za to potezo jezno navede odločitev sodišč, ki terja spoštovanje pravil igre v in za demokracijo, vladavino prava in enakost orožij v političnih soočenjih, res ni najboljši epilog neke dnevno-politične izkušnje,« pravi ustavni pravnik dr. Andraž Teršek.

Njegov komentar odstopa premiera dr. Mira Cerarja objavljamo v nadaljevanju.

»Demokracija ni matematični algoritem, a ima vsaj v teoriji jasna načela in oprijemljive koncepta. Med njimi je tudi jasna in razumljiva očitnost: demokracija ni nedemokracija. Že po definiciji ne dopušča arbitrarnosti, samovolje, tiranske drže, lastniškega odnosa do funkcije, premiersko dojemanje samega sebe kot-da-sem-država-jaz in besne netolerance do dvoma v odločitve, kritike in nestrinjanja.

Ne dopušča niti funkcionarskega magalomanstva, raztegnjenega vse do netolerance do sodnih odločitev, ki... Ki, kot ta v primeru referenduma o drugem tiru, sporočajo vitalni in prisiljujoče nujni element demokracije: proračunski denar ne pripada vladi, volitve in glasovanja morajo biti poštena, zakon je treba spoštovati in velja tudi za vlado, referendumi niso rušenje države, kritiki niso ugrabljenci "starih sil" in volja premierja ni zakon absolutista.

Si je mogoče zamisliti večjo neprijetnost državljanov, prebivalcev, javnosti ob premierski drži, ki nadvse nesimpatično daje vtis ... odvečen in neposrečen vtis posvetitve, mesijanstva, samozadostnosti, nenadkraljive vzvišenosti... Zakaj tvegati morebitni očitek kogarkoli, da takšna drža spominja na narcisoidno megalomanstvo posameznika?

Odstop premierja, ki za to potezo jezno navede odločitev sodišč, ki terja spoštovanje pravil igre v in za demokracijo, vladavino prava in enakost orožij v političnih soočenjih, res ni najboljši epilog neke dnevno-politične izkušnje.«