Revija Reporter
Slovenija

Erjavec: Bojim se, da ta zdravstvena reforma ne bo izpeljana v celoti

STA

7. jun. 2017 11:24 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

V interesu DeSUS je, da vlada zaključi mandat, saj ne želijo politične nestabilnosti, pravi predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Za manj denarja oz. manj vplačil ni mogoče zagotoviti več zdravstvenih storitev, je glede rešitev, ki so predvidene za zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pred današnjo klavzuro stranke za STA ocenil predsednik DeSUS Karl Erjavec. "Bojim se, da zdravstvena reforma ne bo izpeljana v celoti," je dejal.

Po besedah Erjavca je prav, da se v stranki pogovorijo glede aktualnih odprtih političnih vprašanj, kot so prodaja NLB, drugi tir, zdravstvena reforma in demografski sklad.

Do prodaje NLB so v DeSUS zelo zadržani, saj ni verjetno, da bi dosegli ceno, s katero bi povrnili vložek davkoplačevalcev, obenem pa še nekaj zaslužili, je ponovil Erjavec. Izrazil je pričakovanje, da bodo na klavzuri pritrdili njegovemu stališču.

Pogovoriti pa se bo treba tudi o tem, kako se odzvati na morebitne ukrepe Evropske komisije, je povedal predsednik DeSUS. Meni pa, da lahko prek pogovorov pridejo do rešitve, ki bo dobra za vse strani.

DeSUS podpira gradnjo drugega železniškega tira Divača - Koper, vendar pa želi tudi odgovore na vprašanja o racionalnosti projekta, trase in finančne konstrukcije. "Zavedamo se, da drugi tir Slovenija potrebuje, če se želi naprej razvijati. Glede na izjemno geostrateško lego bi moral biti eden od ciljev, da gospodarsko rast dosega tudi s pomočjo transporta, logistike, je pojasnil.

Demografski sklad naj bi šel na vlado še v tem mesecu, nato pa še v parlamentarno proceduro, je povedal Erjavec in dodal, da je takšen tudi dogovor s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Za DeSUS je demografski sklad poleg regresa in usklajevanja pokojnin izjemnega pomena, saj je to del koalicijske pogodbe. S tem želijo tudi upravičiti vstop DeSUS v to vlado, je dejal.

Pri zdravstveni reformi pa se zadeve zapletajo. "Bojimo se, da ta zdravstvena reforma ne bo izpeljana v celoti," je dejal Erjavec in pojasnil, da imajo veliko težav rešitvami, ki so predvidene za zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

"Želimo, da pride v zdravstveni sistem več denarja, saj je to edini način za zmanjšanje čakalnih vrst," je navedel. Vendar pa se računi, ki jih je nazadnje predstavila ministrica za zdravje, po besedah Erjavca ne izidejo. "Za manj denarja, manj vplačil ne moreš imeti več zdravstvenih storitev," je dodal.

V interesu DeSUS je, da vlada zaključi mandat, saj ne želijo politične nestabilnosti. To bi namreč takoj vplivalo na bonitetne ocene in višino obresti na posojila, je povedal Erjavec.

Sicer pa se bodo danes na klavzuri pogovorili tudi o tem, da je treba skrbno pripraviti volilni program, zlasti pa resno začeti z evidentiranjem kandidatk in kandidatov za prihodnje volitve v DZ, je še dejal predsednik stranke.

Klavzure stranke, ki poteka na Brdu pri Kranju, se udeležujejo širše vodstvo stranke, ministri in poslanci DeSUS, člani izvršnega odbora in vodstva pokrajinskih odborov.