Revija Reporter
Slovenija

Požareport bivšemu ministru Koprivnikarju očita, da je službo v BTC dobil za nagrado za prejšnje "usluge"

Reporter

1. okt. 2018 16:44 Osveženo: 16:45 / 01. 10. 2018

Deli na:

Boris Koprivnikar

Bobo

Nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar naj bi tik pred volitvami družbi BTC d. d. brez dražbe podelil državne frekvence za mobilno telefonijo 5G, prejšnji teden pa je Koprivnikar postal direktor za poslovno transformacijo v BTC, piše Požareport.

Prejšnji teden se je družba BTC pohvalila, da jo bo kadrovsko okrepil nekdanji minister Koprivnikar, ki naj bi poslej skrbel za informacijsko preobrazbo družbe. Po mnenju Požareporta si je službo priskrbel z dodelitvijo frekvenc.

Koprivnikar je na Twitterju zanikal, da bi bilo v zgodbi kaj sumljivega: »Ja, kot pravijo nekateri twiti ... preprosto neverjetno, kako se zavzemanje za razvoj in sodelovanje v Sloveniji zlahka interpretira kot osebno okoriščanje ... očitno sem si 4 leta ‘službo rihtal’ :)«

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je za Finance sicer poudarila, da so poleg BTC frekvence dobila še tri druga podjetja s prijavljenimi evropskimi projekti: AMZS, Elektro Gorenjska in Internet Institut.

Frekvence je BTC dobil za svoje hčerinsko podjetje AV Living Lab, ki želi testirati povezana in avtonomna vozila na področju BTC Cityja Ljubljana. Požareport izpostavlja povezavo med Koprivnikarjem in šefinjo AKOS Tanjo Muha, ki je svetnica četrtne skupnosti Šmarna gora na listi SMC, katere član je tudi Koprivnikar.

Požar piše še, da je v času Koprivnikarjevega ministrskega mandata je ministrstvo za javno upravo BTC nakazalo 823.339 evrov sredstev, v 13 letih pred tem pa skupaj le 54.708 evrov. Koprivniku očita še, da je pri Magna Steyr lobiral za BTC-jevo hčerinsko podjetje AV Living Lab, januarja letos pa je na obisk v BTC pripeljal evropsko komisarko za digitalno preobrazbo in družbo Mariyo Ivanovo Gabriel.

Koprivnikarju Požar očita še spreminjanje zakonodaje – naprej je s spremembo zakona o vladi AKOS prestavil pod svoje ministrstvo, nato pa je spremenil še zakon o telekomunikacijah, da je lahko kot minister mimo sveta agencije neposredno imenoval direktorico AKOS. Za nameček novi zakon o telekomunikacijah frekvence za testiranje novih tehnologij v okviru Evropskih razvojnih projektov dodeljuje za tri leta in ne več le za 90 dni.