kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Znaten upad obiska v slovenskih kinih: lani manj kot dva milijona gledalcev

Deli na:
Znaten upad obiska v slovenskih kinih: lani manj kot dva milijona gledalcev

Foto: Primož Lavre

Po podatkih Statističnega urada RS si je leta 2014 v 48 slovenskih kinematografih ogledalo filme okoli 1,9 milijona obiskovalcev, kar je približno 15 odstotkov manj kot v letu 2013. Velika večina (94,5 odstotka) si je ogledala tuje filme, gledalcev slovenskih filmov pa je bilo lani za več kot polovico manj kot leto prej.

V raziskavi kinematografije Slovenije, ki so jo na statističnem uradu opravili v sklopu analize dejavnosti produkcije in distribucije avdiovizualnih del v Sloveniji leta 2014, so ugotovili, da je leta 2014 delovalo 48 kinematografov, kar je sedem odstotkov manj kot v letu 2013. Filmoljubom je bilo skupno na voljo 106 dvoran.

V slovenskih kinematografih je bilo v letu 2014 predvajanih 431 dolgometražnih filmov, kar je skoraj tri odstotke manj kot v letu 2013, od tega le polovica prvič. Med distribuiranimi filmi je bilo le približno sedem odstotkov odstotkov slovenskih.

Bolj spodbuden je podatek, da je bilo lani ustvarjenih več slovenskih filmov kot leto prej. V slovenski produkciji je namreč lani nastalo 11 igranih, ob njih pa še štirje dokumentarni dolgometražni filmi. Prvič v tem letu je bilo predvajanih 28 igranih, 20 dokumentarnih ter 12 animiranih kratkih in srednjemetražnih filmov.

V obravnavanem obdobju od leta 2004 si je filme ogledalo največ gledalcev prav v letu 2004, in sicer približno tri milijone. Lani jih je bilo tako približno za tretjino manj, še kažejo statistični podatki.