mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zmagovalka Evrovizije je Ukrajina!

Deli na:
Zmagovalka Evrovizije je Ukrajina!

Foto: Getty Images

Prihodnje tekmovanje za pesem Evrovizije bo v Ukrajini. Na 61. tekmovanju, ki se je zaključilo nocoj v Stockholmu, je namreč prepričala predstavnica te države Jamala s skladbo 1944. Krimska Tatarka je po zmagi vsem zaželela veliko miru in ljubezni. V finalu je nastopilo 26 držav, Slovenije letos ni bilo med njimi.

Prireditev v duhu sožitja med narodi s pomočjo glasbe se je v dvorani Globe, ki sprejme 16.000 ljudi, podobno kot pri velikih športnih tekmovanjih začela z mimohodom vseh finalnih držav. Deset se jih je v nocojšnji večer prebilo na torkovem, deset na četrtkovem predizboru, šest držav pa je bilo uvrščenih neposredno.

Na stavnicah je najbolje kazalo Rusiji, Avstraliji in Ukrajini. Nacionalne žirije je prepričala predstavnica Avstralije Dami Im, sicer rojena v Južni Koreji, gledalce vseh 42 letos sodelujočih držav pa Ukrajina z Jamalo. Seštevek točk je prinesel zmago Jamali, ki v pesmi 1944 tematizira deportacijo krimskih Tatarov v času Stalinove vladavine.

Slovenska predstavnica ManuElla je s pesmijo Blue and Red izpadla v četrtkovem predizboru. Slovenija tako ni ponovila lanske finalne uvrstitve, ko je duo Maraaya s skladbo Here for You med popevkami Evrope osvojil 14. mesto.

Veliki finale največje razvedrilne televizijske prireditve na svetu, ki pred zaslone pritegne na milijone gledalcev, so poleg Avstralije prenašali tudi na Kitajskem in prvič v ZDA. V času glasovanja jo je popestril ameriški pop zvezdnik Justin Timberlake s pesmijo Can't Stop The Feeling.