stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Znana prva deseterica za evrovizijski finale

Deli na:
Znana prva deseterica za evrovizijski finale

Foto: Getty Images

V Stockholmu so včeraj zvečer izbrali prvih deset držav, ki se bodo v sobotnem velikem finalu merile za zmago na 61. tekmovanju za pesem Evrovizije. Od 18 držav prvega predizbora bodo na najpomembnejšem evrovizijskem večeru še enkrat nastopile Azerbajdžan, Rusija, Nizozemska, Madžarska, Hrvaška, Avstrija, Armenija, Češka, Ciper in Malta.

Prvi predizbor letošnje Evrovizije, ki poteka s sloganom Come Together, je odprla zmagovalna skladba lanskega jubilejnega izbora na Dunaju - Heroes v izvedbi Mansa Zelmerlöwa. Ta je s komičarko in televizijsko voditeljico Petro Mede tokrat prevzel povezovalno vlogo vseh treh evrovizijskih večerov.

Tudi Švedi so, kot je pri tem televizijsko-glasbenem spektaklu v navadi, poskrbeli za vizualno razkošno tekmovanje, ki enkrat letno združi različne narode stare celine, čeprav kot jezik sodelujočih držav prevladuje angleščina. Tokratna izjema so bili predstavniki Bosne & Hercegovine, ki so v maternem jeziku prepevali o ljubezni, in mlada predstavnica Avstrije, ki je svojo pesem odpela v francoščini.

Dalal, Deen, Ana & Jala iz BiH so se od večine disco popa in nekaj baladno razpoloženih skladb razlikovali tudi slogovno, z nekaj etno ritmi in raperjem. Nekaj tradicije je predstavila še grška skupina Argo, ki je prepevala o grški finančni situaciji in begunski krizi.

Slogovno drugačni so bili tudi črnogorski rockerji-metalci Highway, medtem ko so po vizualni plati izstopali še Ciprčani Minus One, ki so za odrski rekvizit uporabili ograjo, ter armenska predstavnica Iveta Mukuchyan, ki je nastopila samo v bodiju in visokih petah. Predstavnika Madžarske in Hrvaške Freddie in Nina Kraljić pa sta se na Evrovizijo prebila iz šovov talentov.

Drugi predizbor, v katerem bodo prav tako izbrali deset od 18 sodelujočih držav, bo na sporedu v četrtek, ko se bo na odru dvorane Globe predstavila tudi slovenska predstavnica ManuElla s pesmijo Blue and Red.

V sobotnem finalu bo poleg izbrane dvajseterice iz obeh predizborov mogoče slišati še predstavnike Švedske kot gostiteljice ter Italije, Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije, ki največ prispevajo v evrovizijsko blagajno. V celoti bo letošnji panevropski spektakel gostil 42 držav; Romunija se je namreč zaradi neplačanih dolgov do organizatorice, Evropske radiodifuzne zveze, morala posloviti od tekmovanja.