stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Portugalci so evropski prvaki: tudi brez Ronalda do prve velike lovorike

Deli na:
Portugalci so evropski prvaki: tudi brez Ronalda do prve velike lovorike

Foto: Getty Images

Nogometaši Portugalske so novi evropski prvaki. V finalu evropskega prvenstva v Franciji so v Parizu po podaljšku premagali gostitelje Francoze z 1:0 (0:0, 0:0).

* Stade de France, gledalcev 75.800, sodniki: Clattenburg, Beck, Collin (vsi Anglija).
* Strelec: 1:0 Eder (109.).
* Portugalska: Rui Patricio, Soares, Pepe, Fonte, Raphael Guerreiro, William Carvalho, Renato Sanches (od 79. Eder), Adrien Silva (od 66. Moutinho), Joao Mario, Nani, Ronaldo (od 25. Quaresma).
* Francija: Lloris, Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra, Pogba, Matuidi, Sissoko (od 110. Martial), Griezmann, Payet (od 58. Coman), Giroud (od 78. Gignac).
* Rumeni kartoni: Umtiti, Matuidi, Koscielny; Cedric, Joao Mario, Guerreiro, Carvalho.
* Rdeči karton: /

Z današnjim finalom se je izteklo enomesečno nogometno dogajanje, ki je v Franciji, Evropi in tudi povsod po svetu pritegnilo veliko pozornosti. Smetano so na koncu pobrali Portugalci, ki so v odločilni tekmi na Stade de France premagali domačine.

V vlogi favorita je bila pred finalom Francija. Tudi statistika in zgodovina sta bili na njeni strani. Galski petelini so tekmece s Pirenejskega polotoka premagali 18-krat v 24 poizkusih. V polfinalu je Francija premagala svetovne prvake Nemce. Portugalska je lovila sploh prvo lovoriko, leta 2004 je bila na domačih tleh druga, Francija pa tretjo, prvo po letu 2000, pred tem je bila najboljša v Evropi še leta 1984, prav tako doma. Portugalci so do odločilne tekme prišli po uspehu v polfinalu proti Walesu.

Že pred začetkom dvoboja je bilo v Franciji in Parizu marsikaj zanimivega. Francozi so tako lahko na družbenih omrežjih že nekaj ur pred začetkom finala videli posnetek, kako se na avtocesti proti Parizu pelje avtobus z napisom Evropski prvaki - očitno so domačini, prepričani v zmago, že takrat pripravili vse potrebno za slavje po tekmi ...

Na največjem pariškem stadionu nato ni šlo vse po načrtih. Krovni zvezi Uefi se je zataknilo pri napovedi tekme, kjer so v rubriki vreme napovedali celo sneg, prirediteljem pa so jo zagodle vešče, ki so v velikanskih rojih obletavale igrišče. Izkazalo se je, da so ponoči pustili prižgane reflektorje, nadležne žuželke pa so motile nogometaše med ogrevanjem.

A vse to seveda ni bilo nič proti šoku, ki so ga doživeli Portugalci in njihovi privrženci. Finale je bil napovedan tudi kot spektakel dveh velikih tekmecev iz španske lige, Atleticovega zvezdnika domačih Antoina Griezmanna ter Realovega superzvezdnika Portugalske Cristiana Ronalda.

Toda slednji, ki se je z zadetkom v polfinalu proti Walesu izenačil po številu golov na EP z nekdanjim francoskih zvezdnikom Michelom Platinijem - zdaj tudi že nekdanji prvi mož Uefe je klub povabilu napovedal, da se tekme v živo ne bo udeležil -, bo vsaj do naslednjega EP ostal pri devetih golih.

Ronaldo je namreč, potem ko je v osmi minuti precej trdo nanj startal Dimitri Payet, najprej odšepal z igrišča, pozneje se je še vrnil po prvi zdravniški pomoči, toda v 24. minuti ni mogel več nadaljevati: poškodba kolena je bila prehuda in največjega zvezdnika finala so morali na nosilih odnesti z zelenice. Namesto njega je v igro vstopil Quaresma.

Drama z Ronaldom je zasenčila dogajanje pred goloma, ki ga v prvem polčasu ni bilo veliko. Pobudo so imeli Francozi, a je bil vratar Rui Patricio ob dveh nevarnih strelih Griezmanna in Mousse Sissokoja zbran.

Portugalci, pri katerih je v začetni postavi Renato Sanches poskrbel za nastop najmlajšega igralca v finalih EP, so se dobro branili, edino nevarnost za gol Huga Llorisa pa je predstavljal strel Nanija na začetku, a vratarju domačih ni bilo treba resneje posredovati.

Odsotnost prvega zvezdnika in previdnejša igra Portugalske sta napovedala, kakšno bo nadaljevanje. Priložnosti v prvih 20 minutah drugega polčasa skorajda ni bilo, nogometaši so bili večinoma na sredini igrišča, Francozi pa terenske premoči niso znali kronati.

Šele v 66. minuti je bilo prvič bolj vroče pred Patriciem, ko je po natančni podaji Kinglseya Comana z glavo meril Griezmann, a je šla žoga tik nad prečko. Vajo je deset minut pozneje ponovil Giroud, nevarno je streljal z leve strani, a spet v vratarja Portugalske.

Uspavane Francoze so Portugalci skorajda presenetili v 80. minuti, ko je najprej z močnim strelom z desne strani poskusil Nani, Lloris je žogo le odbil, Quaresma je prišel do nje, vendar je tudi on meril v vratarja tekmecev.

Že v sodnikovem dodatku pa je daleč najlepšo priložnost za zmago zapravil rezervist Andre-Pierre Gignac; na levi strani je na petih metrih lepo "obrnil" Pepeja, že premagal portugalskega vratarja, toda žogo poslal v vratnico, tekmo pa v podaljšek.

V prvem podaljšku so imeli najlepšo priložnost Portugalci, Eder pa je po kotu v 104. minuti dobro namučil Llorisa s strelom z glavo.

V 109. minuti pa so Portugalci utišali domače navijače: najprej je po igranju z roko Francozov s prostega strela Raphael Guerreiro zadel prečko, že v naslednjem napadu pa je Eder lepo prodrl v sredino in s kakšnih 20 metrov neubranljivo zadel tik ob vratnici.

Francoskega odgovora ni bilo in veliko portugalsko slavje se je lahko začelo.