stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Vatikan izsiljujejo: 100.000 evrov za izginulo Michelangelovo pismo

Deli na:
Vatikan izsiljujejo: 100.000 evrov za izginulo Michelangelovo pismo

Foto: Reuters

Vatikan je prejel zahtevo po odkupnini za ukradeno pismo znamenitega renesančnega umetnika Michelangela. Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je že zatrdil, da so zavrnili zahtevo po denarju, ki je bila poslana kardinalu, ki upravlja baziliko sv. Petra. Vatikan sicer ni doslej nikoli razkril, da so mu to pismo ukradli.

Omenjeno pismo je le eno od tistih, ki jih v vatikanskih arhivih pogrešajo že od leta 1997. Po pisanju italijanskega časnika Il Messaggero je nekdanji zaposleni v Vatikanu zahteval 100.000 evrov odkupnine za pismo, ki naj bi ga Michelangelo v celoti sam napisal in tudi podpisal.

Gre za zelo redko tovrstno pismo, saj je sloviti umetnik ponavadi vsebino pisem narekoval pomočnikom, lastnoročno pa se je samo podpisal. Druge podrobnosti o pismu niso bile razkrite.

Prav tako za zdaj še ni jasno, zakaj Vatikan doslej ni razkril kraje. Primer sedaj preiskuje policija, poroča britanski BBC.

Dragocene dokumente so sicer ukradli iz arhiva oddelka, ki je odgovoren za vzdrževanje bazilike svetega Petra. Michelangelo, ki je živel od leta 1475 do 1564, je pomagal pri oblikovanju bazilike, ki so jo sicer končali šele po njegovi smrti 1626. Michelangelo je poznan predvsem po poslikavah v vatikanski Sikstinski kapeli.