bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

kosir1 Njena.si

Jure Košir izgubil očeta

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Vatikan izsiljujejo: 100.000 evrov za izginulo Michelangelovo pismo

Deli na:
Vatikan izsiljujejo: 100.000 evrov za izginulo Michelangelovo pismo

Foto: Reuters

Vatikan je prejel zahtevo po odkupnini za ukradeno pismo znamenitega renesančnega umetnika Michelangela. Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je že zatrdil, da so zavrnili zahtevo po denarju, ki je bila poslana kardinalu, ki upravlja baziliko sv. Petra. Vatikan sicer ni doslej nikoli razkril, da so mu to pismo ukradli.

Omenjeno pismo je le eno od tistih, ki jih v vatikanskih arhivih pogrešajo že od leta 1997. Po pisanju italijanskega časnika Il Messaggero je nekdanji zaposleni v Vatikanu zahteval 100.000 evrov odkupnine za pismo, ki naj bi ga Michelangelo v celoti sam napisal in tudi podpisal.

Gre za zelo redko tovrstno pismo, saj je sloviti umetnik ponavadi vsebino pisem narekoval pomočnikom, lastnoročno pa se je samo podpisal. Druge podrobnosti o pismu niso bile razkrite.

Prav tako za zdaj še ni jasno, zakaj Vatikan doslej ni razkril kraje. Primer sedaj preiskuje policija, poroča britanski BBC.

Dragocene dokumente so sicer ukradli iz arhiva oddelka, ki je odgovoren za vzdrževanje bazilike svetega Petra. Michelangelo, ki je živel od leta 1475 do 1564, je pomagal pri oblikovanju bazilike, ki so jo sicer končali šele po njegovi smrti 1626. Michelangelo je poznan predvsem po poslikavah v vatikanski Sikstinski kapeli.