Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Vse več pozivov po izključitvi ruskih športnikov z OI

Deli na:
Vse več pozivov po izključitvi ruskih športnikov z OI

Foto: Getty Images

Kar 14 protidopinških agencij, med njimi ameriška, kanadska in nemška, se zavzema za izključitev vseh ruskih športnikov z olimpijskih iger v Rio de Janeiru. V sredo zvečer je pismo z zahtevo po izključitvi s strani nacionalnih protidopinških agencij prejel tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Predstavniki nacionalnih agencij Avstrije, ZDA, Kanade, Nemčije, Danske, Švedske, Nove Zelandije, Egipta, Norveške, Finske, Španije, Japonske, Nizozemske in Švice so v svojem pisanju poudarili, da je Mok po razkritju poročila Richarda McLarna, da so v prikrivanje pozitivnih dopinških testov vključene pravzaprav vse odgovorne službe in da je prikrivanje vodeno s samega državnega vrha, brez druge možnosti, kot da Rusijo izključi.

Podpisniki pisma obenem predlagajo, da se na igrah pusti nastopiti "čistim" ruskim športnikom, a po temeljitem pregledu vseh dejstev in da naj ti športniki nastopijo pod nevtralno zastavo.

Podobno razmišlja predsednik nemškega olimpijskega komiteja Alfons Hörmann, ki je za delno izključitev in pravi, da je treba izključiti vse ruske športnike iz 20 olimpijskih športnih panog, kjer se je uporabljal sistemski doping. "Najkasneje zdaj je treba potegniti črto. Do sem in niti koraka naprej. V teh razmerah moramo vzeti v zakup tudi, da na igrah ne bo nastopil kdo, se je pripravljal brez dopinga," je v intervjuju za časnik Bild dejal Hörmann.

Nemec obenem poudarja, da je treba preveriti tudi pravno plat, saj pričakuje, da bo večina suspendiranih športnikov skušala svoje pravice uveljaviti na sodišču.