GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V žarišču najboljši film, Leonardo DiCaprio pa najboljši igralec

Deli na:
V žarišču najboljši film, Leonardo DiCaprio pa najboljši igralec

Foto: Getty Images

Film o spolnih zlorabah duhovnikov v Bostonu Spotlight (V žarišču) je na sinočnji 88. podelitvi filmskih nagrad v Los Angelesu prejel oskarja za najboljšega, podelitev pa je potekala ne le v znamenju zbijanja šal na račun rasizma, ampak tudi Avstralije. Film Pobesneli Maks: Cesta besa je namreč pobral šest pozlačenih kipcev.

Med letošnjimi nominiranci za najboljši film ni bilo izrazitega favorita kot minula leta, čeprav je imel največ, 12, nominacij film režiserja Alejandra Inarrituja Povratnik, ki je na koncu osvojil tri nagrade: za režijo, režiserskega ter oskarja za fotografijo, vlogo favorita pa je upravičil Leonardo DiCaprio, ki je dobil oskarja za glavno moško vlogo v filmu o ameriškem lovcu na krzna, ki se po spopadu z medvedom vrne med žive.

Zgodba o novinarjih časopisa Boston Globe, ki razkrivajo zlorabe katoliških duhovnikov V žarišču, je dobila oskarja še za izvirni scenarij, kraljeval pa je Pobesneli Maks z oskarji za kostume, scenografijo, masko, montažo slike in montažo tona ter mešanje tona.

Nagrade za glavne oziroma najbolj odmevne kategorije so bile porazdeljene med več filmov. Brie Larson je filmu Soba prinesla oskarja za glavno žensko vlogo, Velika poteza je osvojila oskarja za prirejeni scenarij, Sylvestra Stallona (Creed) je presenetil in razočaral Mark Rylance z osvojitvijo oskarja za stransko moško vlogo (Most vohunov), Alicia Vikander pa je prinesla oskarja filmu Dansko dekle.

V kategoriji tujezečinih filmov je Madžarski po devetih nominacijah doslej drugega oskarja v zgodovini zagotovil film o holokavstu Savlov sin. Film Quentina Tarantina Podlih osem ni ostal praznik rok, saj mu je Ennio Morricone zagotovil oskarja za izvirno glasbo.

Zadnji v nizu filmov o tajnem agentu Jamesu Bondu Spectre je dobila oskarja za izvirno pesem. Sam Smith, ki je napisal pesem skupaj z Jimmyjem Napesom, na podelitvi kar ni ni mogel verjeti, da je postal prvi odkriti homoseksualec, ki je osvojil oskarja in je nagrado posvetil celotni LGTB skupnosti.

Konkurenco Pobesnelega Maksa in Vojne zvezd je v boju za oskarja za posebne učinke premagal film Ex Machina, med celovečernimi animiranimi filmi je slavil Vrvež v moji glavi, med celovečernimi dokumentarci pa Amy.

Udeležence podelitve je navdušil podpredsednik ZDA Joseph Biden, ki jih je pozval, naj se zavežejo, da se bodo vedno borili proti spolnim zlorabam in se postavili za pravice žrtev. Biden je predstavil nominiranko za najboljšo izvirno pesem Lady Gaga, ki je nastopila s pesmijo za dokumentarni film Lovišče o spolnem nasilju na študentskih kampusih, ki ni bil med nominiranimi. Pesem Till It Happens to You je zapela ob lastni klavirski spremljavi, oskarja pa ni dobila.

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je bila po objavi nominacij podvržena hudim kritikam, da v igralskih kategorijah niso izbrali temnopoltega igralca ali igralke in prišlo je do pozivov in tudi dejanskega bojkota podelitve nekaterih slavnih imen, kot sta igralec Will Smith in režiser Spike Lee.

Akademija je na kritike odgovorila s temnopoltim komikom Chrisom Rockom, ki je vodil podelitev; o tem se bo v ZDA še nekaj časa govorilo. Če ni bilo nominirancev, pa so bili na odru v večjem številu kot ponavadi temnopolti podeljevalci nagrad na čelu z legendarnim Morganom Freemanom, ki je podelil nagrado za najboljši film.

Komik in igralec Sacha Baron Cohen se je pošalil, da je na odru za vse temnopolte, ki so jih zanemarili in se pritožil, da niso počastili največjega med njimi, to je Dartha Vaderja iz Vojne zvezd. Glavno besedo pa je imel Rock, ki je nedvomno izzval prihodnjo poplavo kritik prestrašenih ameriških belcev. "Jasno, da je Hollywood rasističen," je povedal in poudaril, da si temnopolti želijo enakih priložnosti.

"Ko ti babica binglja z drevesa, imaš druge prioritete," je ponazoril dejstvo, zakaj v 50. ali 60. letih ni bilo protestov zaradi umanjkanja nominacij za temnopolte ustvarjalce. "Preveč smo bili zaposleni s tem, da so nas linčali in posiljevali, da bi nas skrbela nagrada za fotografijo." Zadnjo izvedbo filma o belem boksarju Rockyju (Creed) pa je Rock označil za znanstveno fantastiko, saj govori o belem športniku, ki je enakovreden temnopoltemu.

"Letos bo drugače. Letos bo šlo za vse ljudi, ki so jih ustrelili policisti na poti v kinodvorane," je dejal, ko je govoril o običajni montaži v spomin na pokojne filmske ustvarjalce. Ta izjava ni izzvala smeha med slavnimi, ki so se sicer zelo trudili, da bi vedro spremljali voditeljeve opazke.

Malce lažje jim je bilo, ko se je Rock ponorčeval iz tistih, ki so ga pozivali k bojkotu podelitve. "Razumem jezo, da Will Smith ni dobil nominacije za film Pot zmagovalca, ker je bil res dober, to ni pošteno. Vendar pa ni pošteno niti to, da je dobil 20 milijonov dolarjev za film Wild Wild West."

"Letos so bili vsi besni. Jada Pinkett Smith je rekla, da je ne bo. Njen bojkot oskarjev je podoben temu, če bi jaz bojkotiral hlačke od Rihanne. Tudi jaz nisem bil povabljen tja," je dejal Rock, ki je pripravil nekaj šaljivih montaž nominiranih filmov s temnopoltimi igralci.

Med njimi je črnec igral medveda, ki je razmesaril Leonarda DiCapria v Povratniku. Matta Damona pa niso reševali z Marsa, ker ga je v tej različici upodobil temnopolti Chris Rock.