stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Vatikanu odprli razstavo Plečnikovega liturgičnega posodja

Deli na:
V Vatikanu odprli razstavo Plečnikovega liturgičnega posodja

Foto: Twitter

V Vatikanskih muzejih so odprli razstavo Plečnik in sveto - Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec. Postavitev združuje 33 izbranih predmetov liturgičnega posodja, ki jih je oblikoval slovenski arhitekt Jože Plečnik. Na odprtju je zbrane nagovoril slovenski minister za kulturo Zoran Poznič.

Odprtja se je udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Na sprejemu ob dnevu državnosti, ki je sledil odprtju razstave, je premier poudaril, da smo lahko izredno ponosni in veseli, saj gre za prvo slovensko razstavo v Vatikanu. "Jože Plečnik je največji sin, kar jih je rodila slovenska arhitektura. Bil je globoko religiozen človek, kar je morda manj znano, zato ni naključje, da je ustvarjal predmete, ki jih lahko danes občudujemo. Zahvaljujem se vsem, ki so omogočili to razstavo, na katero smo lahko izjemno ponosni. To je za Slovenijo velik dogodek," je sklenil.

Minister Poznič je v nagovoru izpostavil, da gre za enega izmed letošnjih največjih dogodkov na polju kulture. "Razstava izpričuje, kako je naš umetnik, mojster Plečnik, v svojem delu združeval spiritualni in materialni svet. Ne zgolj kot oblikovalec, temveč tudi kot arhitekt in urbanist," so ministrove besede povzeli v sporočilu za javnost ministrstva za kulturo.

Opomnil je, da je slovenska družba skozi celotno zgodovino prežeta s kulturo, z umetnostjo, Plečnik pa je gotovo eden največjih mož slovenske kulturne zgodovine. Nagovor sklenil z besedami, da je "pričujoča razstava izjemna priložnost, s katero smo na ogled postavili najžlahtnejše v zgodovini. Hkrati pa pomeni tudi krepitev tistega, kar nam včasih zmanjka kot družbi, naše samozavesti. Našega zavedanja o tem, da že od nekdaj pripadamo vrhunski kulturi in umetnosti".

Kot so sporočili iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), kjer so razstavo pripravili v sodelovanju z veleposlaništvom Slovenije pri Svetem sedežu ter s podporo slovenskega ministrstva za kulturo, Nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev, je tema oblikovanja sakralnih predmetov v opusu sodobnih arhitektov in oblikovalcev precej izjemna in tu je Plečnik ustvaril v svetovnem merilu nekaj enkratnega, tako po številu izdelkov kot tudi po njihovi kakovosti in izvirnosti.

Razstava, ki predstavlja skrbno pripravljen izbor Plečnikovih kelihov, monštranc, ciborijev in zakramentarijev, je postavljena v središču Vatikanskih muzejev - v sobani na vhodu v vatikansko galerijo, Pinacoteco Vaticano, ki hrani dela svetovno znanih umetnikov, od Giotta do Rafaela, od Leonarda do Tiziana in drugih.

Kot so poudarili v MGML, je Plečnik prvi slovenski umetnik, ki je z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih, razstava pa predstavlja enega najpomembnejših projektov promocije slovenske kulture v letošnjem letu.

Idejno jo je zasnoval direktor MGML Blaž Peršin. "Prepričani smo, da bo ta, po obsegu sicer ne velika razstava, pomembno prispevala k umestitvi Plečnikovega dela na svetovni zemljevid ter v poletnih mesecih, ko Vatikanske muzeje obišče tudi več kot 20.000 ljudi na dan, veliko postorila za promocijo Slovenije. Prav Plečnikovo oblikovanje sakralnega posodja predstavlja pomemben višek njegovega opusa in predstavlja male mojstrovine njegovega ustvarjalnega duha," je povedal ob razstavi.



Z razstavo se uresničujejo tudi dolgoletna prizadevanja slovenskega veleposlanika pri Svetem sedežu Tomaža Kunstlja po predstavitvi slovenske kulturne dediščine v Vatikanskih muzejih. "Med slovenskimi umi, ki so s svojim delom v arhitekturi in oblikovanju v srednjeevropskem prostoru izživeli bogastvo talenta, obogatenega s trdim delom in osebno duhovnostjo, je nedvomni prvak Jože Plečnik. Če kdo, potem je ta načrtovalec številnih cerkva, tudi njihove notranjosti in opreme ter sakralnih predmetov, s svojim opusom upravičeno potrkal na vrata Vatikanskih muzejev," so njegove besede v MGML povzeli v sporočilu za javnost.

Direktorica Vatikanskih muzejev Barbara Jatta je izrazila veselje, da v osrčju Vatikanske pinakoteke gostijo "pomembno razstavo sakralnih predmetov Jožeta Plečnika, velikega arhitekta in oblikovalca 20. stoletja". "Plečnik je ustvaril izviren in inovativen slog, ki se kaže tako v njegovi cerkveni in posvetni arhitekturi kot na področju liturgičnih pripomočkov, kjer je zasnoval mnoga pomembna dela in ta smo želeli predstaviti našemu občinstvu," so njene besede še povzeli v MGML.

Vsebinsko je razstavo pripravil poznavalec Plečnikovega dela Peter Krečič v sodelovanju s kustosinjo Plečnikove hiše Ano Porok. Postavitev uvede tekstovni del, ki obiskovalcu oriše širši kontekst Plečnikovega oblikovanja sakralnih objektov, dopolnjujejo ga reprodukcije načrtov njegovih izbranih sakralnih predmetov.

Osrednji del pa je predstavitev izvirnih sakralnih predmetov, najlepših primerkov iz Plečnikovega bogatega opusa. Za razstavo so jih posodili številni skrbniki dediščine v cerkvah in samostanih ter zasebni lastniki. Razstava je opremljena tudi z video zapisom o Plečnikovi sakralni arhitekturi, ki ga je pripravil Tone Stojko.

Kot so še sporočili iz MGML, bo z odprtjem razstave slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu tudi obeležilo dan državnosti. Razstava bo v Vatikanskih muzejih na ogled do 7. septembra. Po Vatikanu bo postavljena še v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer bo na ogled od 26. septembra do 24. novembra.

Že v sredo pa je papež Frančišek v avdienco sprejel akademskega kiparja in slikarja Mika Simčiča, avtorja tono težkega doprsnega kipa, ki predstavlja papežev portret. Simčič je papežev doprsni kip ustvaril v carrarskem marmorju, podstavek pa je narejen iz dvobarvnega hotaveljskega marmorja.

Kipe je izdelal s papeževo privolitvijo, kar si šteje v izjemno čast in ponos, saj je papež Frančišek to doslej vedno zavračal. Ko so mu v rodnem Buenos Airesu v katedrali, kjer je maševal kot nadškof, postavili kip, ga je takoj ukazal odstraniti, je pred časom za STA povedal umetnik, ki je svoj opus kiparskih portretov papeža Frančiška v bronu in kamnu tudi nedavno predstavil v ljubljanski stolnici. Eden je zdaj dobil mesto v Vatikanu, za druge pa si njihov avtor želi, da bi jih pod svojo streho vzele različne katedrale po svetu.