Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

To je slovenski arhitekt, ki je zasnoval Pariški kulinarični center

Deli na:
To je slovenski arhitekt, ki je zasnoval Pariški kulinarični center

Pokojni arhitekt Jernej Nejc Frangež. - Foto: http://jernej-nejc-frangez.si/

Vedno in vselej se velja spomniti kreativnih mladih ustvarjalcev, ki s svojimi umetniško navdušujočimi idejami izstopajo iz svoje generacije že med študijem kot tudi na začetku poklicne poti. Brez dvoma si poklon poklicnih kolegov zasluži nekoč nadarjeni arhitekt Jernej Nejc Frangež (1987–2013).

Vredno pozornosti je diplomsko delo, v katerem je Jernej Nejc Frangež predstavil idejni projekt Kulinaričnega centra Akademije gastronomskih znanosti v pariškem predelu mesta Saint-Germain-des-Prés, prav tako tudi vse njegove študijske prostoročne risbe, narejene povsod, kamor ga je zanesel njegov smeli mladostni korak. Takrat ni vedel in slutil, da mu bo vse, kar je načrtoval in začel uresničevati v svojem mladem življenju, v enem samem dnevu ukradla nenadna in zanj usodna bolezen.

Svoj dar za prostoročno risanje je Jernej Frangež, za domače in prijatelje Nejc, izostril v gimnaziji in nato na fakulteti za arhitekturo. Med prvimi resnimi poizkusi risanja je bila risba Tadž Mahal (leta 2000) in kasneje risanje Plečnikovih del.

Doma in na potovanjih po Evropi s profesorji fakultete ali s prijatelji je vedno s seboj nosil blok za risanje in z odličnim občutkom za perspektivo upodabljal najrazličnejše antične, gotske, baročne in sodobnejše objekte.

Znanje prostoročnega risanja in projektiranja na računalniku in vizualizacije 3D je uporabljal v dveh ljubljanskih arhitekturnih birojih – v Ljubljanskem urbanističnem zavodu in Studiu Naris, d. o. o. V slednjem je še kot študent vodil pripravljalne tečaje prostoročnega risanja za tiste, ki so se pripravljali za sprejemne izpite na fakulteto za arhitekturo.



Že med študijem je sodeloval na domačih in mednarodnih arhitekturnih razpisih – samostojno ali s stanovsko kolegico Matejo. Najuspešnejša sta bila na dvostopenjskem razpisu Isover (pasivna stolpnica v New Yorku), na katerem sta na državnem nivoju prejela prvo nagrado.

V istem času je Nejc samostojno sodeloval na mednarodnem razpisu Trimo Urban Crash, (Tribuna življenja – Fužine), na katerem se je uvrstil v ožjo izbiro (8. mesto od 368 prijavljenih z vsega sveta). Temu je sledila samostojna udeležba na delavnici (Responsible Architecture), ki jo je vodil profesor Cyril Shing s Chelsea College of Arts & Design); nanj so se tekmovalci pripravili z miselno nalogo in projektom.

Za Nejca Frangeža je bilo pomembno sodelovanje na mednarodnem razpisu za Kulinarični center Akademije gastronomskih znanosti v Parizu, to je bilo kasneje izhodišče za njegovo diplomsko nalogo, uspešno končano pri prof. dr. Mariu Perossi leta 2012. Sledilo je sodelovanje pri manjših projektih, med njimi na razpisu za mobilne hiše (Promles), za kar je prejel prvo nagrado. Pripravljal je tudi idejne zasnove za graditev enodružinskih stanovanjskih hiš za firmo Isospan. Dva idejna načrta od dogovorjenih šestih sta bila njegovo zadnje delo.

Njegovi idejni načrti, prostoročne risbe in diplomsko delo s predstavitvijo idejnega projekta Kulinaričnega centra Akademije gastronomskih znanosti v Parizu, zasnovanega na podlagi razpisa Paris Market Lab organizacije Archmedium, so na ogled na spletni povezavi: http://jernej-nejc-frangez.si