stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Tokiu vztrajajo, da ne bodo odpovedali olimpijskih iger- a kar 80 odstotkov Japoncev želi odpoved ali prestavitev OI

Deli na:
V Tokiu vztrajajo, da ne bodo odpovedali olimpijskih iger- a kar 80 odstotkov Japoncev želi odpoved ali prestavitev OI

Olimpijske igre - Foto: profimedia

Tokijski organizatorji poletnih olimpijskih iger so danes anketo med domačim prebivalstvom, ki kaže, da je podpora olimpijskim igram drastično padla, označili za nepomembno. Še dlje so šli glede poročila, ki trdi, da bi lahko naslednji mesec razpravljali o odpovedi iger - označili so ga za "lažno novico", poroča francoska tiskovna agencija afp.

Kar 80 odstotkov Japoncev želi, da se olimpijske igre v Tokiu odpove ali pa prestavi na nov termin, kaže anketa, ki jo je v nedeljo objavil japonski medij Kyodo News.

Dobrih 35 odstotkov sodelujočih v anketi meni, da bi bilo bolje odpovedati igre, ki so bile zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljene za eno leto, 44,8 odstotka vprašanih pa želi, da bi prireditelji in Mednarodni organizacijski komite (Mok) našli nov termin.

Anketo je Kyodo News objavil manj kot 200 dni pred začetkom preloženih iger in v tednu, ko je japonski premier Yoshihide Suga razglasil enomesečne izredne razmere v Tokiu in okolici zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom.

V novoletnem nagovoru pa je direktor iger Tokio 2020 Toshiro Muto preobrnil vidik ankete med prebivalstvom in dejal, da je "odstotek Japoncev, ki si želijo odpovedati olimpijske igre, narasel le za pet odstotkov".


"Število tistih, ki si želijo še eno preložitev OI, pa je precej naraslo. Ampak to pomeni, da si ljudje še vedno želijo gostiti igre," je danes optimistično dejal Muto in dodal, da bodo organizatorji za vse udeležence iger ter domače prebivalce poskrbeli s strogimi protivirusnimi ukrepi.

"Če bi razmišljali v tej smeri, sem trdno prepričan, da bo vse več ljudi podpiralo organizacijo iger," še meni direktor OI.

Britanski veslaški velikan Matthew Pinsent je javno pozval, naj Mok odpove igre to poletje in naj jih Tokio gosti leta 2024 namesto Pariza.

Muto je ob tem poročanje japonskih medijev, da bodo tokijski organizatorji z Mokom februarja razpravljali o usodi iger, označil za "lažne novice".

"Ta poročila so neresnična, o tem sploh ne razmišljamo," je zatrdil Muto.