Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V svetu enotni: Preložitev OI na 2021 edina prava odločitev

Deli na:
V svetu enotni: Preložitev OI na 2021 edina prava odločitev

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec. - Foto: Grega Wernig

Športniki, nacionalni olimpijski komiteji in športne zveze po vsem svetu pozdravljajo odločitev japonskih prirediteljev poletnih olimpijskih iger 2020 in Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), ki so danes za leto dni preložili igre. Tudi predsednik slovenskega olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec meni, da je le prevladal zdrav razum.

Po nekaj tednih ugibanj in kritik Moka ter organizatorjev tokijskih iger, ki so kljub pandemiji novega koronavirusa vztrajali pri izvedbi OI od 24. julija do 9. avgusta, sta danes japonski premier Shinzo Abe in predsednik Moka Thomas Bach družno napovedala, da so igre prestavljene za leto dni.

To je prvič v moderni dobi OI, da gre za preložitev iger, doslej so jih odpovedali le zaradi svetovnih vojn.

Odločitev Moka, ki je uradno potrdil, da bodo igre poleti 2021, je sprožila plaz pozitivnih odzivov po vsem svetu.

Predsednik OKS Gabrovec je v pogovoru za STA med drugim dejal, da je prevladal zdrav razum, od odločitve pa bodo imeli največ športniki, ki bodo spravili veliko breme s hrbta.

"Zaradi razmer in nezmožnosti treninga so bili športniki pod velikim stresom, zdaj se bodo lahko sprostili in začeli razmišljati, kako naprej. S tem bodo lažje čakali na čas, ko se bo položaj izboljšal. Takšna poteza prirediteljev bo imela tudi pozitivne učinke na prihodnost, saj so pokazali, da jim je ne glede na gospodarske posledice mar za športnike, da je zdravje športnikov na prvem mestu. Hvala bogu, da je še pravočasno prevladal razum," je dejal Gabrovec.

Generalni direktor britanskega olimpijskega komiteja (BOA) Andrew Anson je odločitev sicer obžaloval, a v isti sapi poudaril, da je bila to edina prava odločitev v trenutnih okoliščinah. "Čas je, da prenehamo razmišljati o Tokiu 2020 in da smo vsi na varnem s svojimi družinami," je dejal Anson.

Predsednik BOA Hugh Robertson je dodal, da ga "boli srce za tokijske organizatorje", vendar poudaril, da zaradi pandemije novega koronavirusa niso imeli nobene druge možnosti.

"Seveda mi je zelo žal za tokijske prireditelje. Vem, kaj vse so že opravili, saj sem bil med OI v Londonu 2012 minister za igre in imam zelo dobro znanje, koliko trdega dela gre v organizacijo olimpijskih in paraolimpijskih iger," je dejal Robertson za agencijo AFP.



Predsednik španskega olimpijskega komiteja Alejandro Blanco je odločitev o preložitvi iger označil za dobro vest. "Mok nam je dal dobro novico in potrdil, da so igre v Tokiu prestavljene. To bo zdaj vsem športnikom omogočilo, da bodo lahko tekmovali v enakih pogojih in obenem obvarovali njihovo zdravje. Kot smo želeli takoj, ko se je začela zdravstvena kriza," je tvitnil Blanco.

Alfons Hörmann, predsednik nemškega olimpijskega komiteja (DOSB), je odločitev pozdravil kot edino pravično in zelo pomembno. "Hitro in jasno sporočilo, da so olimpijske in paraolimpijske igre prestavljene, je pravilen in zelo pomemben korak za mednarodni šport in celotno svetovno skupnost," je med drugim dejal Hörmann in dodal: "To je tudi potrditev svetovnemu prebivalstvu, da smo v športu storili vse, da bi pandemijo čim prej obvladali na najboljši možen način."

Glavni sekretar indijskega olimpijskega komiteja Rajeev Mehta meni, da je ta odločitev prinesla veliko olajšanje vsem športnikom, ki so v času pandemije novega koronavirusa skušali trenirati in so se pripravljali na igre.

Tudi svetovna ragbi zveza se strinja, da je to edina prava odločitev. "Zdravje in varnost športnikov, navijačev in vseh, vključenih v proces olimpijskih iger, sta naši prioriteti in odgovornost."

Tudi svetovna atletika je pozdravila novico o preložitvi in v izjavi za javnost zapisala, da so "tako želeli športniki". Šef svetovne atletike Sebastian Coe je že povedal, da bodo bržčas prestavili atletsko SP v Eugenu prihodnje leto, da bo "prostor" za OI. Govora je tudi o tem, da bi ga preložili na 2022.

"Sezona 2020 na prostem se bo začela in končala pozneje kot običajno, ko bo varno za športnike. Tako se bodo lahko v miru pripravili in kvalificirali na OI," je dejal Coe.

Pri Mednarodnem paralimpijskem komiteju (IPC) so z razumevanjem sprejeli odločitev o prestavitvi iger na leto 2021. Ker sta izvedba olimpijskih in paralimpijskih iger tesno povezani, je premestitev OI na leto 2021 posledično premaknila tudi paralimpijske, ki bi morale biti v Tokiu med 25. avgustom in 6. septembrom.

Predsednik IPC Andrew Parsons je dejal, da je bila odločitev pravilna: "Preložitev iger Tokio 2020 kot posledica pandemije covida-19 je absolutno pravilna. Zdravje in življenja morajo biti vedno na prvem mestu. V takšnih časih preprosto ni mogoče izvesti športnih tekmovanj."