atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V tednu restavracij vrata odpira 100 restavracij

Deli na:
V tednu restavracij vrata odpira 100 restavracij

Fotografija je simbolična. - Foto: Arhiv Tedna Restavracij

Vrhunske restavracije po vsej Sloveniji bodo od danes do 20. oktobra odprle vrata za gurmanske navdušence v jesenskem tednu restavracij. V desetdnevnem dogodku bodo kuharski mojstri pripravili posebne menije, ki jih bodo gostom ponudili po ceni 19 evrov. Letošnji poudarek dogodka je na vinski spremljavi.

Teden restavracij je že dobro znana pobuda, ki se zgodi dvakrat letno. Restavracije so začele rezervacije sprejemati že 27. septembra.

Organizatorji, podjetje Vivi, med drugim opažajo vse večje zanimanje tujcev za ponudbo v okviru tedna restavracij. "Njihovo zanimanje se je ... zadnja leta povečevalo, zato bodo to jesen meniji tedna restavracij prevedeni tudi v angleščino, prihodnje leto pa bo spletna stran tedna restavracij dvojezična," so pojasnili.

V slovenskem tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sicer sodelujejo najboljše slovenske restavracije in kuharski mojstri, ki se predstavijo v najmanj treh hodih in po prijazni ceni. "S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni nujno vedno draga," pravijo organizatorji.


Kakovost restavracij, vabljenih na teden restavracij, preverja in izbira kulinarični kritik Uroš Mencinger. "Slovenija bo leta 2021 Evropska gastronomska regija, zato je teden restavracij najboljša priložnost, da gostje že zdaj preizkusijo, kako razvita in vrhunska je slovenska gastronomija. Dobra hrana ne pozna meja," je Mencinger komentiral letošnjo jesensko akcijo.

Slovenski teden restavracij se je začel v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 z devetimi sodelujočimi restavracijami in 3000 gosti. Lani je v dveh akcijah 100 restavracij obiskalo že več kot 95.000 gostov.

Cena menija je fiksna in v vseh restavracijah letos znaša 19 evrov. V to ceno ni vključena dodatna ponudba, ki jo lahko ponudi vsaka restavracija posebej, kot je na primer vinska spremljava ali dodatni hod. Vendar se vsak gost sam odloči, ali želi dodatno ponudbo ali ne.

Meni tedna restavracij v vsaki sodelujoči restavraciji mora imeti vsaj tri hode, veliko restavracij jih ponudi še več. Meniji so znani naprej in jih lahko gostje preverijo na spletni strani tedna restavracij vivi.si/tedenrestavracij.