Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Stožicah mrknile luči in slovenske sanje o neposredni uvrstitvi na Euro 2016

Deli na:
V Stožicah mrknile luči in slovenske sanje o neposredni uvrstitvi na Euro 2016

Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca je v predzadnjem krogu kvalifikacij za Euro 2016 v Stožicah z Litvo igrala neodločeno 1:1 (1:0). Zadnja tekma kvalifikacijskega cikla izbrance Srečka Katanca čaka v ponedeljek ob 20.45 v San Marinu.

* Stadion Stožice, gledalcev 10.498, sodniki: Kuipers, van Boekel in Liesveld (vsi Nizozemska).
* Strelca: 1:0 Birsa (45./11 m), 1:1 Novikovas (79./11 m).
* Slovenija: Handanović, Jokić, Cesar, Ilić, Struna, Kurtić, Krhin, Lazarević (od 73. Pečnik), Iličić (od 90. Matavž), Birsa, Berić (od 62. Ljubijankić).
* Litva: Zubas, Slavickas, Klimavičius, Žaliukas (od 89. Mikuckis), Freidgeimas, Žulpa, Panka, Novikovas, Černych (od 63. Česnauskis), Slivka (od 68. Petravičius), Spalvis.
* Rumeni kartoni: Struna, Lazarević; Černych, Žaliukas, Panka, Petravičius.
* Rdeči karton: /.

Slovenska vrsta si je z remijem proti Litvi zaprla vrata za neposredno uvrstitev v Francijo, potrditev tretjega mesta v skupini E, ki vodi v dodatne kvalifikacije, pa bo iskala v ponedeljek v San Marinu. Slovenci so se sicer doslej na velika tekmovanja vselej uvrstili prek dodatnih kvalifikacij, ko so po vrsti izločili Ukrajino za EP 2000 ter Romunijo in Rusijo za SP 2002 in 2010.

Katanec z začetno postavo ni presenetil. V odsotnosti poškodovanega Milivoja Novakovića in kaznovanega Kevina Kampla, ta danes praznuje 25. rojstni dan, sta priložnost v prvi postavi dobila Robert Berić in Dejan Lazarević.

Slovenska vrsta je bila v prvem polčasu pričakovano podjetnejša, a imela kar nekaj težav s prihajanjem do zaključnih strelov. Nekaj so jih zbrali, toda Jasmin Kurtić v četrti, Valter Birsa v deveti, Rene Krhin v deseti in Dejan Lazarević v 22. minuti so bili premalo natančni oziroma v primeru Kurtića prešibki za spremembo rezultata.

V 29. minuti so sicer domači zadeli prek Roberta Berića, a je bil ta po podaji Lazarevića v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri 0:0. Deset minut pozneje je bil hitronogi Lazarević za malce prepočasen po podaji v kazenski prostor, v 45. minuti pa je Kurtić sprožil malce z leve strani, v roko zadel Mariusa Žaliukasa, sodnik pa je dosodil najstrožjo kazen. To je zanesljivo izvedel Birsa.

V drugem polčasu so si gostitelji hitro priigrali dve obetavni akciji, v 54. minuti je Beriću Emilijus Zubas strel obranil, dve minuti zatem pa je Birsa od daleč za malo zgrešil cilj. V 59. minuti je čez gol sprožil Josip Iličić, štiri minute potem pa je sodnik prekinil tekmo, saj so na eni strani stadiona ugasnili žarometi. Čeprav so - malce v šali - nekateri navijači skušali pomagati z lučkami na mobilnih telefonih, pa je prekinitev vseeno trajala nekaj minut.

A svetlobe je bilo dovolj za nadaljevanje, ob delno ugasnjenih lučeh pa se je v 78. minuti zmračilo slovenskim navijačem, saj je sodnik dosodil najstrožjo kazen za Litvo po igranju z roko Branka Ilića v kazenskem prostoru. Arvydas Novikovas je bil zanesljiv z bele točke za 1:1.

Nejc Pečnik je imel v 82. minuti novo priložnost za Slovenijo, a je zgrešil cilj, kljub temu da so v izdihljajih tekme znova svetili vsi reflektorji, pa se domačim ni toliko razsvetlilo, da bi našli pot do novega zadetka. Tudi tik pred koncem, ko so na stadionu znova ugasnile luči nad eno tribuno.