stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nemcem je končno uspelo: po enajstmetrovkah padla Italija

Deli na:
Nemcem je končno uspelo: po enajstmetrovkah padla Italija

Foto: Getty Images

Nogometaši Nemčije so v četrtfinalu evropskega prvenstva po izvajanju enajstmetrovk premagali Italijo s 6:5 (1:1, 1:1, 0:0).

* Stade de Bordeaux, gledalcev 40.000, sodniki: Kassai, Ring, Toth (vsi Madžarska).
* Strelca: 1:0 Özil (65.), 1:1 Bonucci (78., 11-m).
* Nemčija: Neuer, Hector, Höwedes, Hummels, Khedira (od 16. Schweinsteiger), Özil, Müller, Boateng, Kroos, Kimmich, Gomez (od 72. Draxler).
* Italija: Buffon, De Sciglio, Chiellini (od 120. Zaza), Florenzi (od 86. Darmian), Pelle, Sturaro, Barzagli, Eder (od 107. Insigne), Parolo, Bonucci, Giaccherini.
* Rumeni kartoni: Hummels, Schweinsteiger; Sturaro, De Sciglio, Parolo, Pelle, Giaccherini.

Nogometaši Nemčije so tretji polfinalisti evropskega prvenstva v Franciji. V četrtfinalu so po izvajanju enajstmetrovk premagali Italijo s 6:5. V četrtek 7. julija ob 21. uri se bodo pomerili z zmagovalcem dvoboja med Francijo in Islandijo, v prvem polfinalu 6. junija pa bosta igrala Portugalska in Wales.

Z zmago je Nemčija prekinila neverjeten niz neuspehov proti Italiji na velikih tekmovanjih. V dosedanjih osmih tekmah ni zmagala niti enkrat (4 porazi, 4 remiji), hkrati pa je do te tekme izgubila tudi vse štiri dvoboje na izločanje - trikrat na svetovnih prvenstvih in (1970, 1982, 2006) in enkrat na EP (2012).

Kar se je napovedovalo kot velik spektakel, finale pred finalom, je v prvem polčasu izpadlo predvsem kot taktični boj. Ekipi sta pazili na obrambni prostor in se manj posvetili igri v napadu. Polpriložnosti je bilo v 45 minutah za prste ene roke; za Elf sta bila v zaključku polčasa premalo natančna Thomas Müller in Mario Gomes, za Azzurre pa je močno streljal Stefano Sturaro, vendar je žoga poti v mrežo spremenila smer in končala v kotu.

Nemčija je v nadaljevanje krenila bolj odločno. V 54. minuti je opozoril Müller z močnim strelom, gol je rešil Alessandro Florenzi, v 65. minuti pa se je mreža zatresla. Mesut Özil je izkoristil odbito podajo Jonasa Hectorja in z osmih metrov premagal Gianlugija Buffona.

Slednji je tri minute kasneje rešil Italijo zaostanka 0:2. Mario Gomes je prišel do žoge v petmetrskem prostoru, njegov strel s peto pa je Buffon s skrajnim naporom odbil v kot.

Italija je do izenačenja prišla v 78. minuti. Obrambni igralec svetovnih prvakov Jerome Boateng je v kazenskem prostoru igral z roko, madžarski sodnik je pokazal na belo točko, zanesljivi izvajalec najstrožje kazni pa je bil Leonardo Bonucci. To je bil za Nemčijo prvi prejeti zadetek na Euro 2016.

Dodatne pol ure igre ni prineslo večjih razburjenj, so bile pa zato bolj atraktivne enajstmetrovke. Potrebnih jih je bilo kar 18. Nemci so imeli dve 'match žogi'. Bastian Schweinsteiger je zgrešil v peti seriji, napredovanje pa je Elfu prinesel Jonas Hector.