Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Rusiji aretirali umetnika, ki sta Leninov mavzolej polila z blagoslovljeno vodo

Deli na:
V Rusiji aretirali umetnika, ki sta Leninov mavzolej polila z blagoslovljeno vodo

Foto: Reuters

Ruska policija je priprla umetnika, ki sta Leninov mavzolej na Rdečem trgu v Moskvi polila z blagoslovljeno vodo in ob tem vpila: Dvigni se in odidi! Protestni performans sta umetnika izvedla v ponedeljek, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila predstavnica spletne strani OVD, ki spremlja aretacije aktivistov.

Umetnika, ki sta performans izvedla na pravoslavni praznik, so obtožili huliganstva, zaradi česar ju lahko v priporu zadržujejo 15 dni. Gre za člana umetniške skupine Blue Rider Olega Basova in Jevgenija Avilova. Sedaj sta v priporu in čakata na zaslišanje, je dodala predstavnica OVD. Predstavnica moskovske policije o primeru ni imela informacij.

Videoposnetek performansa je objavljen na portalu Youtube, na njem pa je videti umetnika, kako čez Rdeči trg neseta petlitrski steklenici blagoslovljene vode, označeni s križem. Nato z vodo poškropita vrata in stopnice Leninovega mavzoleja in ob tem večkrat zavpijeta: Dvigni se in odidi! Nato ju aretirajo, navaja AFP.

Predstavnica skupine Blue Rider Irina Dumickaja je za spletno stran OVD povedala, da je bil cilj performansa izničiti mit, da Lenin živi večno, in to s tem, da se ga na praznik Jezusovega krsta poskuša oživiti od mrtvih, tako kot je bil od mrtvih obujen Lazar.

Policija Rdeči trg budno nadzoruje. Tam so članice skupine Pussy Riot leta 2012 izvedle protestno pesem proti predsedniku Vladimirju Putinu, leta 2013 pa je umetnik Pjotr Pavlenski v protest proti policijskemu nadzoru na tla pribil svoja moda.

Razstavljeno balzamirano truplo boljševističnega voditelja Lenina v mavzoleju deli Ruse. Večina jih podpira pokop trupla, komunisti pa temu ostro nasprotujejo, navaja AFP.