Julian Assange Svet24.si

Julian Assange se bo lahko vrnil v Avstralijo

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Magazin

V Rusiji aretirali umetnika, ki sta Leninov mavzolej polila z blagoslovljeno vodo

Deli na:
V Rusiji aretirali umetnika, ki sta Leninov mavzolej polila z blagoslovljeno vodo

Foto: Reuters

Ruska policija je priprla umetnika, ki sta Leninov mavzolej na Rdečem trgu v Moskvi polila z blagoslovljeno vodo in ob tem vpila: Dvigni se in odidi! Protestni performans sta umetnika izvedla v ponedeljek, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila predstavnica spletne strani OVD, ki spremlja aretacije aktivistov.

Umetnika, ki sta performans izvedla na pravoslavni praznik, so obtožili huliganstva, zaradi česar ju lahko v priporu zadržujejo 15 dni. Gre za člana umetniške skupine Blue Rider Olega Basova in Jevgenija Avilova. Sedaj sta v priporu in čakata na zaslišanje, je dodala predstavnica OVD. Predstavnica moskovske policije o primeru ni imela informacij.

Videoposnetek performansa je objavljen na portalu Youtube, na njem pa je videti umetnika, kako čez Rdeči trg neseta petlitrski steklenici blagoslovljene vode, označeni s križem. Nato z vodo poškropita vrata in stopnice Leninovega mavzoleja in ob tem večkrat zavpijeta: Dvigni se in odidi! Nato ju aretirajo, navaja AFP.

Predstavnica skupine Blue Rider Irina Dumickaja je za spletno stran OVD povedala, da je bil cilj performansa izničiti mit, da Lenin živi večno, in to s tem, da se ga na praznik Jezusovega krsta poskuša oživiti od mrtvih, tako kot je bil od mrtvih obujen Lazar.

Policija Rdeči trg budno nadzoruje. Tam so članice skupine Pussy Riot leta 2012 izvedle protestno pesem proti predsedniku Vladimirju Putinu, leta 2013 pa je umetnik Pjotr Pavlenski v protest proti policijskemu nadzoru na tla pribil svoja moda.

Razstavljeno balzamirano truplo boljševističnega voditelja Lenina v mavzoleju deli Ruse. Večina jih podpira pokop trupla, komunisti pa temu ostro nasprotujejo, navaja AFP.