Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 7. junija

JANEZ-STUSEK-pl6 Reporter.si

Naključno razkritje, napačna kuverta in ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Ana Klašnja Njena.si

Ana Klašnja javno izpostavila svojega partnerja

Magazin

V Parizu proces proti nekdanjemu električarju, obtoženemu kraje Picassovih del

Deli na:
V Parizu proces proti nekdanjemu električarju, obtoženemu kraje Picassovih del

Foto: Reuters

V Parizu se je včeraj začel proces proti nekdanjemu električarju Pierru in njegovi ženi Danielle Le Guennec, obtoženima kraje 271 del španskega umetnika Pabla Picassa (1881-1973). Gre za litografije, akvarele in risbe, ki jih je umetnik ustvaril med letoma 1900 in 1932. Zakonca trdita, da jima je Picasso dela podaril.

Vrednost omenjenih umetnin je po pisanju britanskega BBC ocenjena na 80 milijonov evrov. Umetnikovi dediči, ki so vložili tožbo, menijo, da je takšna razlaga smešna. Picassov sin Claude vztraja, da njegov oče ne bi nikomur podaril toliko svojih del.

Za francoski časnik Liberation je dejal: "Ta razlaga preprosto ne zdrži. Dela so bila del njegovega življenja."

Le Guennec je zadnja tri leta slikarjeva življenja, to je do leta 1973, delal pri njem kot električar. Nameščal mu je sistem alarmnih naprav v njegova stanovanja, predvsem v umetnikovo vilo v Cannesu ob Azurni obali.

Kot je dejal, naj bi jima z ženo leta 1970 Picassova tedanja žena Jacqueline podarila 180 litografij, kolažev in slik, ter 91 risb. Umetnine naj bi jima dala v zaprti škatli z besedami: "Tele so za vas. Odnesite jih domov."

Danielle pa se po pisanju BBC spominja, da je njen mož prišel domov s torbo, polno umetnin ni ji povedal, da jih je dobil v dar od umetnika.

Umetnine sta imela zakonca spravljene v svoji garaži, dokler se nista leta 2010 odločila, da popišeta svoje premoženjsko stanje. Le Guennec se je povezal z umetnikovimi dediči, da bi potrdili pristnost umetnin. Septembra 2010 je odpotoval v Pariz, kjer se je srečal s Picassovim sinom.

Oktobra je urad za boj proti prekupčevanju s kulturnimi dobrinami zasegel slike, pozneje pa so upokojenega električarja aretirali. Sprva so zakonca izpustili brez obtožbe, ki je sledila osem mesecev pozneje.

loading...
Loading...