bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Planici velikanka tudi uradno odprta

Deli na:

Nekaj dni pred enim največjih slovenskih in tudi svetovnih športnih dogodkov je nova pridobitev športne Slovenije uradno odprta. Velikanko v Planici, kjer bodo v sredo opravili prve polete, konec tedna pa finale svetovnega pokala, so danes predali v uporabo.

Številni planiški delavci, vodje projekta in gostje so se danes zbrali na zaletišču nove velikanke. Po krajši slovesnosti, med drugimi so sodelovali inženir Janez Gorišek (foto), ministrica brez resorja, pristojna za strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj, sekretarka na ministrstvu za izobraževanje in šport Andreja Barle Lakota, kranjskogorski župan Janez Hrovat, direktor zavoda za Šport RS Planica Jelko Gros ter Ljubo Jasnič, vodja zbora za skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije, so napravo uradno predali namenu.

Janez Gorišek je nato ob spremstvu obeh gostij z ministrstva simbolično, s smučmi na nogah, sedel na dvigalo in se zapeljal nekaj metrov po zaletišču, legendarni planiški delavec Peter Stefančič pa je simbolično prvič s startno zastavico pomahal tudi na novi letalnici.

"Ves čas je potekal notranji boj med lepoto in funkcionalnostjo. Na eni strani smo želeli maksimalno funkcionalnost, lepoto pa postavljamo v drugi plan. Ves čas je bilo potrebno delati kakšen korak nazaj, da je nastalo, kar bo nastalo," je ob predstavitvi projekta povedal Gros.

Na predaji nove letalnice - prvi poleti bodo na objektu, kjer že mrzlično potekajo zadnja dela pred finalom svetovnega pokala, na sporedu v sredo - so še enkrat ponovili nekaj številk. Celoten projekt, ki zajema tudi tekaški del, za zdaj je na njegovem mestu še veliko gradbišče, je skupaj s skakalnim delom vreden 40 milijonov evrov. Med drugim so morali premakniti 30.000 kubičnih metrov zemljine, v velikanki je 2000 kubičnih metrov betona, pa tudi 300 ton železa.

Snovalci nordijskega centra Planica so nato v nadaljevanju na novinarski konferenci predstavili še celoten projekt Planica, ki ne zajema samo velikanke. Ta bo samo najbolj prepoznaven del nove Planice, med drugim pa je njen sestavni del tudi nov (že delujoč) servisni objekt Čaplja ob vznožju skakalnic z žičnicami, pa tudi bodoči (za zdaj še v gradbeni fazi) tekaški del s planiškim sprejemnim središčem, vetrovnikom ter s štirimi podzemnimi etažami, namenjenimi tekmovalcem, servisnemu delu in tudi poletni stezi za smučarski tek.