Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Janja Garnbret z zmago na Kitajskem na pragu skupne zmage

Deli na:
Janja Garnbret z zmago na Kitajskem na pragu skupne zmage

Foto: Bobo

Janja Garnbret je zmagala na šesti, predzadnji tekmi svetovnega pokala športnih plezalk v težavnostnem plezanju v Xiamenu na Kitajskem. Sedemnajstletna Korošica, aktualna svetovna prvakinja, je vodila že po kvalifikacijah in polfinalu. V finalu je šla na steno kot zadnja ter dosegla najvišjo višino za še četrto zmago v svetovnem pokalu.

V finalu je nastopila tudi Mina Markovič, ki je tekmo končala na petem mestu. Za malenkost, pol giba, je finale zgrešil tretji Slovenec Domen Škofic, ki je tekmovanje na Daljnem vzhodu končal na devetem mestu.

Garnbretova je v tej sezoni svetovnega pokala zmagala na prvih treh tekmah, v Chamonixu, Villarsu in Brianconu, v Imstu je bila peta, v Arcu pa tretja. Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Parizu je kot druga najmlajša v zgodovini športnega plezanja osvojila naslov svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju. S popotnico velike zmage je na Kitajsko krenila kot prva favoritinja in to vlogo tudi upravičila.

S četrto zmago je še okrepila vodstvo v seštevku svetovnega pokala v težavnosti ter naredila ključen korak na poti k osvojitvi prve skupne zmage v seštevku discipline v svoji karieri. Naslove bodo podelili na tradicionalnem finalu sezone, tekmi svetovnega pokala v Kranju, ki bo 26. in 27. novembra.

Garnbretova se bo z zmagoslavjem v seštevku težavnosti pridružila športno upokojeni Maji Vidmar, ki je bila skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti leta 2007, ter Mini Markovič, ki je doslej osvojila tri seštevke pokala v težavnosti v letih 2011, 2012 in 2015.

Na azijski postaji svetovnega pokala so na stopničke stopile tekmovalke, ki so bile v tej sezoni najbolj prepričljive. Druga na današnji tekmi je bila Belgijka Anak Verhoeven, ki je druga tudi v seštevku discipline, za slovensko najstniško senzacijo pa zaostaja velikih 81 točk. Garnbretova ima na svojem računu 516 točk, Verhoevenova, ki je zmagala v Arcu, pa 435.

Tretje mesto je pripadlo Južnokorejki Jain Kim, tretji v seštevku discipline, obe tekmovalki sta v finalu padli na istem gibu, dva giba nižje od najboljše Slovenke. Kimova, ki zanimivo na šestih tekmah v tej sezoni še ni vpisala zmage, je pa bila petkrat na stopničkah, se več niti teoretično ne more vplesti v boj za končno lovoriko sezone. Kimova je v boju z Markovičevo seštevek pokala osvojila v sezonah 2010, 2013 in 2014.

V Kranju bo tako na sporedu veliki slovensko-belgijski obračun za naslov najboljše športne plezalke v tej sezoni, kar je še dodaten razlog za navijaško podporo s tribun dvorane na Zlatem polju.