favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Še eno zlato za Prevca: odlikoval ga je predsednik države

Deli na:
Še eno zlato za Prevca: odlikoval ga je predsednik države

Foto: Twitter

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje, zlati red za zasluge, slovenskemu športnemu skakalcu Petru Prevcu za izjemne športne dosežke, prispevek k uveljavljanju Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih mladim.

Predsednik Pahor je podelil tudi srebrni red za zasluge slovenskemu gradbenemu inženirju, enemu največjih konstruktorjev skakalnic in letalnic na svetu, Janezu Gorišku za inženirski in tehnični prispevek k razvoju smučarskih skokov in poletov.

Red za zasluge je podelil ekipi trenerjev smučarskih skakalcev za prispevek k vrhunskim dosežkom reprezentance A v smučarskih skokih; nagrado so dobili glavni trener reprezentance Goran Janus, njegova pomočnika Jani Grilc in Nejc Frank ter kondicijski trener Matjaž Polak.

"Ob prejemu odlikovanja čutim, da sem ga prejel zelo zgodaj, ker računam na visoko starost, bom moral še dolgo opravičevati to čast. Veliko ljudi mi je pomagalo na poti do teh uspehov, ne gre prezreti predvsem prostovoljcev v klubu in staršev, preden sem pred sedmimi leti prišel v člansko reprezentanco. Potem je veliko dela opravila Smučarska zveza Slovenije, med katerimi bi posebej omenil prizadevno delo Ljuba Jasniča," je v zahvali med drugim dejal Prevc.

"Dvainosemdeset let imam, od tega sem jih 70 posvetil skokom. Nenehno sem ustvarjal, kar mi je dajalo moč za delo. Moja želja je bila vedno, da smo Slovenci nekje prvi. Smučarski poleti to so in za nami je ekipa fantov, ki bodo z delom nadaljeval," je dejal Gorišek.

"Odlikovanje je lepa priložnost, da se še enkrat spomnimo lepih uspehov in izjemnih dosežkov. Čutimo pa določeno odgovornost, da nadaljujemo s tem tudi v prihodnje," pa je povedal Janus na slovesnosti, ki so se jih poleg številnih športnih gostov udeležila tudi prva člana samostojnega predsedstva Slovenije Milan Kučan in Ivan Oman.

"Slovenski junak, veliki zmagovalec, planiški orel. Te besede so danes v Sloveniji sinonim za Petra Prevca, 23-letnega skakalca iz Selške doline, ki je celotno zimsko sezono več kot navduševal Slovence s svojimi rekordnimi smučarskimi poleti na svetovnih velikankah. Je edini skakalec v zgodovini smučarskih poletov, ki je v eni sezoni osvojil veliki kristalni globus, zmagal na novoletni turneji in v razvrstitvi poletov ter postal svetovni prvak v poletih. Svoje zmage je okronal z vsemi štirimi najprestižnejšimi lovorikami skakalnega športa in postavil več rekordov, med drugim po skupnem številu osvojenih točk, skupnem številu stopničk in skupni dolžini skokov. V enem letu je preskočil neverjetnih 23,26 km," je v obrazložitvi odlikovanja Prevcu med drugim zapisal predsednik države.

V njej tudi ni pozabil omeniti, da "Peter Prevc Slovencev ni prepričal zgolj z izjemnimi športnimi uspehi. Očaral nas je tudi s svojo osebnostjo. Njegova preudarnost, ki je ne omaje nobena zmaga, osredotočenost pri uresničevanju svojih sanj, skromnost in tovarištvo, ki ju izžareva skupaj s celotno ekipo slovenskih smučarskih skakalcev, vedno znova navdušujejo in navdihujejo. S svojimi izjemnimi uspehi se je Peter Prevc uvrstil med športnike, ki pišejo zgodovino vrhunskega športa in postavljajo nove mejnike človekovih sposobnosti."

Ko sta brata Gorišek leta 1969 prevzela skrb za dograditev planiške letalnice, sta dejala: "Če smo v Planici prvi preskočili 100 m, pa presezimo še 200 m." To je bil takrat zelo oddaljen, skoraj nemogoč cilj.

"Toda celotna ekipa je živela s smučarskimi poleti ter iz leta v leto razvijala novosti, strokovno rasla in snovala nove načrte. Planiška letalnica je se je nenehno razvijala prav zaradi zamisli bratov Gorišek. Vedno pa je ostajala največja in najtežja letalnica na svetu, a hkrati najvarnejša, in skakalci so se v dolino pod Poncami radi vračali, skupaj z množicami občudovalcev in ljubiteljev smučarskih poletov. Janez Gorišek, mojster svojega poklica, je eden največjih konstruktorjev skakalnic in letalnic na svetu. Brez njega Planica v tako ljubi mu dolini pod Poncami in slovenski šport, pa tudi svetovni skoki in poleti ne bi bili, kar so," je predsednik države utemeljil nagrado Gorišku.

Zasluge za vrhunske dosežke smučarski skakalci hvaležno priznavajo tudi svojim trenerjem. "Ne želimo, da njihov prispevek ostane spregledan, saj nas oni vodijo po poti uspehov," so zapisali v predlogu za odlikovanje.