Razsvetljenje Dobra karma

Četudi ste živi, je vaša duhovna smrt morda že...

bik, beli bik Svet24.si

Veliki beli bik zbežal pred mesarsko sekiro

karl erjavec drazgose 2020 bobo Reporter.si

Jože Dežman: Karlu Erjavcu so partizani umorili ...

trgovina, ženska, zaprtje, zaprta, lokal Svet24.si

Po novem tudi do 100 odstotnega nadomestila za ...

20181109-00896913 Necenzurirano

Resnica o Magni: vsa dvoličnost SDS in medijskih ...

Ben Afleck in Ana De Armas Odkrito.si

Ben Aflfeck pred poroko?

Lilija Mitiogu Njena.si

Ljubezen po domače: Kaj se po šovu dogaja z ...

Magazin

Umrl legendarni "šlager" popevkar Udo Jürgens

Deli na:
Umrl legendarni "šlager" popevkar Udo Jürgens

Foto: Reuters

Avstrijski popevkar Udo Jürgens je v nedeljo pri 80 letih umrl. Med sprehodom v Švici, kjer je živel, se je zgrudil in nato kljub takojšnjemu oživljanju v bolnišnici umrl. Odpovedalo mu je srce. Nemško govoreči svet je smrt glasbenika globoko pretresla, več televizijskih postaj je zaradi tega spremenilo današnji program.

Udo Jürgens se je kot Jürgen Udo Bockelmann rodil 30. septembra 1934 v Celovcu. Bil je eden vidnejših ustvarjalcev in izvajalcev zabavne glasbe v nemškem jeziku.

Na svojem tretjem evrovizijskem nastopu leta 1966 je s pesmijo Merci Cherie zmagal in tako doživel tudi mednarodno slavo. Njegova zaščitna znamka so bili dodatki v nastopih, ki jih je odpel v belem kopalnem plašču.

Jürgens, ki je pred komaj nekaj tedni začel svojo 25. turnejo z naslovom Sredi življenja, je skomponiral več kot 1000 "šlagerjev" in prodal več kot 100 milijonov nosilcev zvoka.

Smrt pevca, ki je oktobra dopolnil 80 let, ni pretresla le množice njegovih oboževalcev, temveč tudi številne umetnike, športnike in politike.

Avstrijski premier Werner Faymann je ob smrti glasbene legende poudaril, da Jürgens ni bil le ambasador Avstrije v svetu, temveč se je izkazal tudi s politično držo, saj se je vedno močno zavzemal za demokracijo. Svoje domovine Avstrije pa ni nikoli pozabil, je poudaril Faymann.

Avstrija mu je nameravala 27. februarja podeliti častni križ za znanost in umetnost prvega reda, je sporočil avstrijski minister za kulturo Josef Ostermayer, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Nemški predsednik Joachim Gauck je medtem v sožalnem pismu Jürgensovi hčerki Jenny zapisal, da so "nas njegove pesmi spremljale in razveseljevale, nas včasih tolažile, včasih pa nam dale misliti", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oglasil se je tudi zmagovalka zadnjega Eurosonga Conchita Wurst, ki je Avstriji prinesla prvo evrovizijsko zmagoslavje po Jürgensu.

Bradata diva je Jürgensa označila za velikega umetnika in se mu zahvalila z "Merci!" Tudi nemška nogometna legenda Franz Beckenbauer je ob smrti prijatelja, kot ga je označil, globoko prizadet in užaloščen.

Več televizijskih postaj je zaradi Jürgensove smrti spremenilo današnji program. Nemška ARD bo tako drevi predvajala dokumentarec o pevcu, ZDF pa bo predvajala posnetek gala prireditve ob umetnikovem 80. rojstnem dnevu.

Loading...