Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tako umirajo slovenski policisti: v zadnjih dveh letih so trije umrli med opravljanjem dolžnosti

Deli na:
Tako umirajo slovenski policisti: v zadnjih dveh letih so trije umrli med opravljanjem dolžnosti

Foto: Bobo

Po današnjem napadu z nožem se črni seznam policistov, ki so umrli med svojim delom, podaljšuje. Na njem je že šest policistov, kar trije so umrli v zadnjih dveh letih. Skupno so od osamosvojitve Slovenije zaradi napada umrli štirje policisti, enemu je pri reševanju ponesrečenca spodrsnilo, drugega je pri zasledovanju vlomilca izdalo srce.

1. januar 1993: Pri reševanju udeleženca v prometni nesreči je umrl 25-letni policist policijske postaje Tolmin Jakob Ornik. Zdrsnilo mu je na pomrznjenih ter z listjem pokritih tleh in je omahnil preko previsa v globino.

20. november 1997: Tridesetletni policist Anton Lipovac je umrl med dežuranjem na kočevski policijski postaji, kamor je prikorakal občan in ga ustrelil.

6. januar 2009: Osemindvajsetletni koprski policist Mitja Capuder je umrl, ko je med zasledovanjem osumljenca vloma doživel zastoj srca.

22. avgust 2014: Med nadzorom prometa v Litiji sta policista ustavila nepripetega Dušana Petrovčiča, takrat pripadnika Slovenske vojske. Ko je 39-letni policist Damjan Kukovič stopil do vozila, ga je Petrovčič ustrelil v glavo, policist je nekaj dni kasneje umrl. Petrovčič je poskusil s streli pokončati še drugega policista v patrulji, a mu ni uspelo sprostiti sprožilca. Izvedenci so ugotovili, da je bil Petrovčič v času umora neprišteven in je še danes na enoti za forenzično psihiatrijo oddelka za psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

4. julij 2015: Pred slabim letom je med vožnjo na intervencijo umrl 33-letni ljubljanski policist Igor Mauser. Samo Tadin, ki ga je policija nekaj dni pred umorom obravnavala zaradi nasilja v družini, je poklical policijo in v lažni najavi za intervencijo dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj. Eden od dveh potnikov v tem vozilu je bil Mauser, ki je umrl na kraju nesreče, drugi policist je bil lažje poškodovan. Sodišče je Tadina obsodilo na 30 let zapora, sodba je ravno te dni postala pravnomočna.

29. junij 2016: Med posredovanjem v vasi Žejno nad Čatežem ob Savi je 30-letnega policista Damirja Golobiča zabodel 22-letni nemški državljan. Moški je nato pobegnil, a nedaleč stran do smrti zabodel tudi sebe. Tudi policist je pozneje zaradi poškodb v bolnišnici umrl.