Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl je velikan bluesa B.B. King

Deli na:
Umrl je velikan bluesa B.B. King

Foto: Reuters

V Las Vegasu je četrtek v 90. letu starosti umrl ameriški blues kitarist in pevec B.B. King. Glasbenik, ki je imel več let težave zaradi sladkorne bolezni, je zadnja dva tedna preživel v bolnišnici. B.B. King je s svojimi ekspresivnimi interpretacijami in občutenim igranjem na svojo kitaro odločilno zaznamoval pol stoletja bluesa.

Na njegovi Facebook strani piše, da so ga v bolnišnico sprejeli 2. maja, objavljena je tudi zahvala oboževalcem za njihovo podporo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glasbenik s pravim imenom Rilley B. King se je rodil v Indianoli v ameriški zvezni državi Misisipi. Na njegov glasbeni slog so vplivali črnska duhovna glasba, interpreti bluesa, med drugim Blind Lemon Jefferson, ter jazza, denimo kitarist Django Reinhardt.

Kariero je začel kot disk-jockey na radiu in svoje radijsko ime Beale Street Blues Boy skrajšal v B.B. King. Pomembno je prispeval k razvoju rhythm and bluesa.

Gostoval je po vsem svetu, leta 1973 je nastopil tudi v Ljubljani. Med njegovimi pomembnejši albumi so Confessin' The Blues, Completely Well, Live In Cook Country Jail, There Must Be A Better World Somewhere, My Guitar Sings The Blues, Live At San Quentin, Live At The Apollo in Blues Summit.

Za eno svojih najuspešnejših skladb The Thrill Is Gone in za več albumov je bil nagrajen z grammyjem, leta 1987 ga je prejel še za življenjsko delo.