baunei, navigacija Svet24.si

Navigacija Google Zemljevidi jih pripelje na ...

2_Pero Lovšin Svet24.si

»Naše dobre volje naj se nalezeta tudi politika ...

ženska Dobra karma

Popolna energijska napoved od 19. do 25. 10. 2019

Festival že tradicionalno gosti Zemono Svet24.si

Kdo so sodobni slovenski graščaki in kako ...

colja1 Odkrito.si

Ženske, pogovarjajmo se o spolnosti!

borut4 Njena.si

Borut priznava: 'Maščevanje je uspelo'

ALEŠOVA POT Njena.si

Aleš po operaciji kože pravi suhec

Magazin

Sodišče: Pesem Vse najboljše za te je javna dobrina, avtorske pravice zanjo ne veljajo

Deli na:
Sodišče: Pesem Vse najboljše za te je javna dobrina, avtorske pravice zanjo ne veljajo

Foto: Reuters

Avtorska pravica nas rojstnodnevno pesmijo Vse najboljše za te ni veljavna, je v torek odločilo zvezno sodišče v Los Angelesu. Pravico je leta 1988 pridobil ameriški glasbeni koncern Warner Music Group, sodnik George King pa je presodil, da je pesem javna dobrina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev sodišča, da založba Warner/Chappell Music nima veljavne pravice nad pesmijo, pomeni poraz za ameriškega glasbenega giganta. Založba je s komercialno rabo te skladbe zaslužila približno dva milijona dolarjev letno.

Prvotno si je avtorsko pravico nad pesmijo leta 1935 zagotovila družba Clayton F Summy, toda po presoji sodnika Kinga to velja le za melodijo, ne pa tudi za besedilo. Melodija je sicer že leta splošno znana.

"Po 80 letih je Vse najboljše za te zdaj končno prosta," je odločitev sodišča komentiral tožnik Randall Newmann. O tožbi so nastali tudi trije dokumentarni filmi.

Pesem Happy Birthday to You je leta 1893 zložila glasbenica Mildred Hill iz ameriške zvezne države Kentucky skupaj s sestro, vzgojiteljico Patty. Prvotno se je glasila Good Morning to You, rojstnodnevno besedilo pa je dobila kasneje.

V Nemčiji avtorska pravica nad pesmijo po trditvah kolektivne organizacije Gema velja še do konca leta 2016, še poroča dpa.

loading...
Loading...