GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl je legendarni Demeter Bitenc

Deli na:
Umrl je legendarni Demeter Bitenc

Foto: Bobo

V 96. letu je umrl Demeter Bitenc, eden najbolj prepoznavnih slovenskih filmskih igralcev. Prvo filmsko izkušnjo je dobil v prvem slovenskem celovečercu Na svoji zemlji. V sedemdesetletni karieri je ustvaril več kot 230 gledaliških in filmskih vlog, poroča portal MMC Radiotelevizije Slovenija.

Bitenc, rojen 21. julija 1922 v Ljubljani, je otroštvo in mladost preživel na Gorenjskem. Diplomiral je na Trgovski akademiji v Ljubljani, a se je že v času študija navdušil nad gledališčem, filmom in igralstvom. Med vojno je obiskoval zasebne učne ure pri gledališkem igralcu in režiserju Slavku Janu in leta 1943 opravil avdicijo za sprejem v ansambel ljubljanske Drame. Po koncu vojne je zaključil še štiri semestre na novo ustanovljeni Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani.

Med letoma 1943 in 1954 je bil član SNG Drama Ljubljana, nato pa je odšel v Hrvaško narodno gledališče na Reko, kjer je deloval do leta 1958. Za tem je nekaj časa ustvarjal v Beogradu ter v SLG Celje. Kot je pojasnil v enem od intervjujev za STA, je imel v Drami nekaj ljubezenskih afer, kar je postalo problematično, zato se je odločil, da gre. Za zamenjavo gledališča je moral dobiti dovoljenje republiškega sekretariata za kulturo.

Prvo, kratko filmsko izkušnjo je dobil v prvem slovenskem celovečernem filmu Franceta Štiglica Na svoji zemlji leta 1948, pravi filmski debi pa je doživel leta 1959 s stransko vlogo nemškega oficirja v filmu Dobri stari pianino. V naslednjem desetletju je posnel skoraj 40 koprodukcijskih filmov, ki so jih tuji producenti snemali v tedanji Jugoslaviji. Pogosto je nastopal v uniformah nemških vojakov.



Zaigral je v več kot 40 slovenskih filmih, druge vloge je imel v filmih jugoslovanskih republik ter v koprodukcijah. Nastopal je v stranskih in epizodnih vlogah, pogosto v vlogah negativnih likov, edino naslovno vlogo je odigral v zgodovinski drami Roberta Maurija z naslovom Rabanek, vražji gusar leta 1963.

Zelo bogat je tudi igralčev televizijski opus, ki obsega več kot 80 filmov in serij, nastalih v produkciji slovenske televizije, v produkciji drugih jugoslovanskih republik ter tujih televizijskih hiš, ki so snemale v nekdanji Jugoslaviji, so zapisali v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači, ki mu je lani posvetil tradicionalno prireditev Poklon v muzeju.

Igralec je leta 2007 prejel nagrado za medijsko legendo, bil je reden gost na družabnih dogodkih.