Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl je legendarni Miki Muster, ki je risal karikature tudi za Reporter

Deli na:
Umrl je legendarni Miki Muster, ki je risal karikature tudi za Reporter

Miki Muster v svojem studiu. - Foto: Primož Lavre

V 93. letu starosti je v ponedeljek v centru starejših Notranje Gorice popoldne umrl eden najboljših slovenskih ustvarjalcev in risarjev slikanic, stripov ter filmskih risank.

Miki Muster je imel legendarno kariero striparja, animatorja, ilustratorja in karikaturista. Ustvaril je generacijam znane stripovske like Lakotnika, Zvitorepca in Trodnje, na televiziji je avtor Cikcaka, pa reklam za Mercator, Viki kremo, žvečilke Čunga Lunga in številne druge blagovne znamke. Kot karikaturist je v devetdesetih začel sodelovati z Magom, v tem tisočletju pa je ustvarjal tudi za Reporter. Za svoje delo je prejel številne nagrade, leta 2015 tudi Prešernovo.

Miki Muster se je rodil 22. novembra 1925 v Murski Soboti. Najbolj znan je kot izvrsten risar stripov in animator, njegovi stripovski junaki Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik so nastopili v kar 43 epizodah, njegova dela so izdana v več zbirkah.
Ko je bil star dve leti, se je družina preselila v Krmelj na Dolenjskem, kjer je oče delal kot zdravnik. Pri Mikijevih osmih letih so se preselili v Ljubljano, med vojno pa je gimnazijo obiskoval v Murski Soboti. Že v gimnazijskih letih si je želel oditi v Ameriko in risati pri Disneyju, toda zaradi zaprte meje po vojni te priložnosti ni imel.


Končal je študij kiparstva na ljubljanski akademiji za likovno umetnost in se usmeril v svojo veliko strast – risanje stripov in kasneje animiranih filmov, risanih reklam. Naslikal je več slikanic, med njimi so Medvedek Neewa, Lupinica, Čebelica Maja, Stezosledec … Ljudje se še vedno spominjajo njegovih televizijskih reklam, starih nekaj desetletij: zajčkov Cikcak, bombonov visoki C, Čungalunge, Jelovice …

Leta 1973 je začel delati kot svobodni umetnik v Nemčiji, kjer je ustvarjal za Bavaria Film, upodobil je ideje slavnega striparja Guillerma Mordilla, snemal je risane filme o dogodivščinah stripovskega junaka Nicka Knattertona. Njegov opus risanega filma je izredno velik, pri čemer je znan po izjemni dovršenosti in izraznosti likov.

Foto: Primož Lavre - Miki Muster leta 2013


Leta 2000 je Akademija Viktor Mikiju Mustru podelila viktorja za življenjsko delo, leta 2003 je prejel priznanje mesta Ljubljane. Leta 2014 ga je predsednik republike Borut Pahor odlikoval s srebrnim redom za zasluge za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa. Je tudi prejemnik priznanja Boruta Meška za življenjsko delo, ki ga podeljuje Združenje novinarjev in publicistov.

Lepo je prejeti priznanja, toda Mustru so več pomenila vsakdanja, povsem naključna srečanja z ljubitelji njegovih ilustriranih junakov in političnih karikatur, objavljenih v revijah Mag ter Reporter.