kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ukrajinski filmar v Rusiji obsojen na 20 let zapora

Deli na:
Ukrajinski filmar v Rusiji obsojen na 20 let zapora

Foto: Reuters

Rusko vojaško sodišče je danes obsodilo ukrajinskega filmarja Olega Sencova na 20-letno kazen v strogo varovanem zaporu zaradi terorizma. 39-letni Sencov je bil obsojen zaradi požiga prostorov prokremeljske stranke na Krimu po lanski priključitvi polotoka Rusiji in načrtovanja drugih napadov, med drugim razstrelitve Leninovega kipa v Simferopolu.

Njegov soobtoženec, Ukrajinec Aleksander Kolčenko je bil obsojen na deset let zapora zaradi sodelovanja v napadih.

Priznani filmarji z vsega sveta, med njimi španski režiser Pedro Almodovar ter pisatelj in režiser Mike Leigh, so v pismu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu izrazili zaskrbljenost zaradi pregona Sencova.

Ruski filmski režiser Andrej Zvjagincev, katerega zadnji film Leviatan je osvojil zlati globus, je v pismu, objavljenem v časniku Nova Gazeta, zapisal, da je "pošastno v ječo strpati mladeniča, obetavnega filmarja". Ruske oblasti je pozval, naj ga izpustijo ali pa naj mu sodijo samo za dejanja, ki jih lahko nesporno dokažejo.

Ko so na sodišču prebrali sodbo, sta Sencov in Kolčenko, ki sta bila zaprta v stekleni kletki, zapela ukrajinsko himno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je pozval k njuni takojšnji izpustitvi in na Twitterju zapisal: "Drži se, Oleg. Prišel bo čas, ko se bodo tisti, ki so organizirali to sojenje, sami znašli na zatožni klopi."

Odvetnik ukrajinskega filmarja Dmitrij Dinze je napovedal, da se bo njegov klient pritožil. "To je vrhunec nepravičnosti in brezzakonja," je izjavil.

Sencov in Kolčenko sta za zapahi v Rusiji od lanskega maja. Sojenje je potekalo na vojaškem sodišču v Rostovu na Donu, kjer je eno od dveh sodišč v Rusiji, na katerih sodijo osumljencem za terorizem. Sodili so jima kot ruskima državljanoma, čeprav nista nikoli zaprosila za državljanstvo. Oba sta se izrekla za nedolžna, še poroča AFP.