državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Romuniji politični gojenec skorumpiranega politika proti Romunu iz prepričanja

Deli na:
V Romuniji politični gojenec skorumpiranega politika proti Romunu iz prepričanja

Foto: Reuters

V drugem krogu predsedniških volitev v Romuniji se bosta pomerila 42-letni Victor Ponta, ki velja za političnega gojenca zaradi korupcije že dvakrat obsojenega bivšega premierja Adriana Nastasseja, in 55-letni Klaus Iohannis, dolgoletni župan mesta Sibiu nemškega rodu.

Ponta se je rodil 20. septembra 1972 v Bukarešti. Bivši premier Nastase ga je leta 2001 prepričal, da se poda v politične vode. Mladega pravnika je že prej poznal kot docenta pravne fakultete v Bukarešti, kjer je Nastase sam bil profesor.

Prav Nastase je bil tudi Pontov mentor pri doktoratu, za katerega je kasneje strokovna komisija ugotovila, da je deloma plagiat. Uradno Ponta ne velja za plagiatorja, saj je njegova strankarska kolegica, takratna ministrica za izobraževanje Ecaterina Andronescu razveljavila odločitev akademske komisije.

V času Nastasejevega vodenja vlade med letoma 2000 in 2004 je bil Ponta vodja vladne komisije, ki ji ni bilo treba razkrivati korupcijskih primerov. Na čelu romunskih socialdemokratov je od leta 2010. Po izglasovani nezaupnici vladi pod vodstvom Mihaija Razvana Ungureanuja je leta 2012 postal premier.

Javnosti se je pravnik po izobrazbi in amaterski voznik relija priljubil s povišanjem plač za uradnike ter nasprotovanjem predsedniku Traianu Basescuju, ki ga številni Romuni ne marajo zaradi avtoritativnega vodenja.

A hkrati se je Ponta, pripadnik Romunske pravoslavne cerkve, izkazal za slabega gospodarskega politika. V njegovem času je leta 2012 klavrno propadla privatizacija največje romunske kemične tovarne Oltchim, saj je Ponta podjetje želel prodati plačilno nesposobnemu poslovnežu. Prav tako mu ni uspelo privabiti drugih vlagateljev.


Ponta je oče sina in hčerke. V drugo je poročen z evropsko poslanko Daciano Octavio Sarbu.

Iohannis se je rodil 13. junija 1959. Njegovi predniki so se v 12. stoletju v Romunijo preselili iz nemške pokrajine iz reke Mosel. Župan svojega rodnega mesta Sibiu je od leta 2000.

Leta 2013 se je prvotno nestrankarski Iohannis, po veri protestant, pridružil PNL, letos pa je prevzel vodenje stranke. Po dolgoletni karieri kot učitelj fizike na nemški gimnaziji v Sibiu je najprej postal šolski inšpektor, nato pa se je leta 2000 prvič potegoval za župana mesta.

Celo njegovi politični nasprotniki priznavajo, da je Sibiu v času njegovega županovanja postal eno od najbolj privlačnih mest za tuje investitorje in magnet za turiste. Leta 2007 je bilo mesto skupaj z Luxembourgom Evropska prestolnica kulture.

Večina Iohannisevih sonarodnjakov, med njimi njegovi starši in sestra, se je izselila v Nemčijo. Sam pravi, da je "romunski državljan iz prepričanja". Zagovarja liberalno gospodarsko politiko, nizke davke, enostavno upravo, boj proti davčnim utajam in korupciji ter zvestobo Evropski uniji in Natu. Deloma ljubkovalno, deloma ironično, ga številni Romuni imenujejo "Božiček".

Od leta 1989 je poročen s Carmen Iohannis.