Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ukradli so kopijo Da Vincijevega Odrešenika sveta, a kraje več mesecev ni nihče opazil

Deli na:
Ukradli so kopijo Da Vincijevega Odrešenika sveta, a kraje več mesecev ni nihče opazil

Kopija slika Odrešenik sveta renesančnega mojstra Leonarda da Vincija - avtor naj bi bil Giacomo Alibrandi. - Foto: Twitter

Italijanska policija je v stanovanju v Neaplju našla 500 let staro kopijo slike Odrešenik sveta renesančnega mojstra Leonarda da Vincija. Kopijo so vrnili cerkvi, kjer niso opazili, da je bila ukradena. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so policisti aretirali 36-letnega lastnika stanovanja, ki je kopijo hranil v spalnici.

Slika Odrešenik sveta (Salvator Mundi) prikazuje Jezusa Kristusa z roko, dvignjeno v blagoslov, v drugi dlani pa drži prozorno kristalno kroglo. Kopija, ki je naslikana v tehniki olja, pripada zbirki muzeja Doma, ki je del cerkvenega kompleksa San Domenico Maggiore v Neaplju.

Ker je muzejska zbirka zaradi omejitvenih ukrepov že mesece brez obiskovalcev, nihče ni opazil, da je slika izginila. Ni točno jasno, kako je policija odkrila krajo slike, so pa dejali, da je bila "operacija še posebej zapletena".

Sliko, ki je bila prvotno hranjena v sobi, ki je v muzeju niso odprli tri mesece, so po besedah tožilca Giovannija Melilla odkrili v soboto. Podobe iz video posnetka, ki jih je objavila policija, prikazujejo prazno steno znotraj večje niše, kjer je muzej hranil sliko. Niša se je nahajala za težkimi, zaklenjenimi lesenimi vrati.



Policija sedaj preiskuje, kako so sliko ukradli, saj niso našli znakov vloma, je še povedal Melillo. Možno je, da je tatvino naročila organizacija, ki se ukvarja z mednarodnim trgovanjem z umetninami. Moški po poročanju AFP trdi, da je sliko kupil na bolšjem trgu.

Pri San Domenico Maggiore so bili tudi v preteklosti žrtve kraj, saj imajo v lasti veliko pomembnih umetniških del. Nekatere, denimo slike Caravaggia, Rafaela in Tiziana, so premaknili v neapeljske muzeje. Da Vincijevo originalno sliko Odrešenik sveta in njeno kopijo so leta 2015 skupaj prikazali na razstavi, ki so jo pripravili ob obisku papeža Frančiška.

Originalna Da Vincijeva slika je leta 2017 postala najdražja slika, ki so jo kdajkoli prodali na dražbi. Pri avkcijski hiši Christie's je dosegla dobrih 370 milijonov evrov. Novi lastnik naj bi bilo ministrstvo za kulturo v Abu Dabiju, a slika od rekordne dražbe ni bila prikazana v javnosti, njena trenutna lokacija pa je neznanka. Kopijo je domnevno naslikal umetnik Giacomo Alibrandi v zgodnjem 16. stoletju.