Revija Reporter
Slovenija

Kdaj bodo Vrhničani dočakali direktorja komunale s polnimi pooblastili?

Reporter

10. okt. 2020 12:04 Osveženo: 12:04 / 10. 10. 2020

Deli na:

Vrhnika

Bobo

Občanke in občani Vrhnike že skoraj dve leti nemočno opazujejo, kako se na plečih njihovega javnega komunalnega podjetja Vrhnika lomijo kopija lokalne politike. Kdaj bo to komunalno podjetje vnovič popolnoma operativno? Bo Vrhnika postala slovenski Neapelj?

Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika je namreč že skoraj dve leti nemi talec sosednjih Občin Borovnice in Log-Dragomer, saj slednji zavirata imenovanje novega direktorja s polnimi pooblastili. Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer so bili dolga leta združeni v eni občini, zato si še danes delijo komunalno podjetje, pri čemer je Občina Vrhnika večinski, in sicer 67-odstotni  ustanovni lastnik. Občinski sveti vseh treh občin so v letu 2013 prenesli svoje pristojnosti na skupščino in skupni ustanoviteljski organ, ki ga sestavljajo vsi trije župani. Če trije župani ne dosežejo konsenza, o zadevi glasujejo vsi trije občinski sveti. Sliši se enostavno.

Umetno ustvarjeni gordijski vozel

Vendar ker se Skupni ustanoviteljski organ, ki ga sestavljajo župani vseh treh občin, ni strinjal glede imenovanja novega direktorja komunale Vrhnika, morajo o kandidatu odločiti vsi trije občinski sveti. Občinski svet Vrhnika je na pobudo župana Danijela Cukjatija o kandidatu že glasoval in za začasnega direktorja imenoval Tomaža Kačarja. Župan Občine Log-Dragomer Miran Stanovnik in župan Občine Borovnica Bojan Čebela pa v vsem tem času na številne seje svojih občinskih svetov nista uspela uvrstiti glasovanja o imenovanju direktorja.

Tako so občani treh občin prišli do situacije, ko že skoraj dve leti nimajo direktorja komunalnega podjetja s polnimi pooblastili, četudi za komunalne storitve plačujejo polno ceno. Prav tako skoraj 100 zaposlenih v komunalnem podjetju nima direktorja s polnimi pooblastili, kar jih lahko postavlja v vsaj nelagoden položaj. Prav tako ni prišlo do izplačila dobička občinam, kar je občane prikrajšalo za morebitne nove, kakovostne investicije.

Popolno ohromitev komunalnega podjetja Vrhnika je šele septembra letos odločno preprečil župan občine Vrhnike Danijel Cukjati, ki je izkoristil nedorečeno zapisan Odlok o ustanovitvi in organiziranju Javnega podjetja Komunalnega podjetje Vrhnika, d.o.o. Ta namreč pravi, da pri glasovanjih šteje večina glasov vseh treh občinskih svetnikov. Ker je občinski svet Vrhnika daleč največji, mu razmere omogočajo začasno rešitev in imenovanje vsaj začasnega župana. Župan Cukjati je že kot občinski svetnik leta 2013 odločno nasprotoval takemu sistemu, saj da je nezakonit in omogoča izsiljevanje ene ali dveh občin ter ne predvideva časovne kapice za reševanje osnovnih zadev v skupnih odločitvah. Logično je, da Občina Vrhnika, kot največji lastnik, ni morala dopustiti, da bi prišlo do razpada komunalnega sistema v vseh treh občinah. Zato je na podlagi Odloka imenovala začasnega direktorja. A gre za začasno rešitev, saj bi pravzaprav za dobro delovanje sistema potrebovali hipno spremembo odloka.

Kaj o vsem tem meni KPK?

Očitno je, da trenutno nezavidljivo stanje omogočajo nedovršeni in ohlapni občinski akti, ki županom omogočajo enostavno odločanje le o zadevah, o katerih se strinjajo. V trenutku, ko trije župani ne dosežejo konsenza, lahko pride do blokade. O situaciji se je izrekla tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Vse tri župane je opozorila, da kršijo Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije in da morajo Ustanovni odlok komunalnega podjetja Vrhnika nemudoma spremeniti na način, da bo skladen z zakonodajo.

A za spremembo odloka je ponovno potrebna soglasnost, ki pa je očitno v občinah Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer občutno primanjkuje. Kako dolgo bodo občanke in občani vseh treh občin še nemo trpeli politična preigravanja lokalnih veljakov, bomo spremljali še naprej.