poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Maja Martina Merljak Odkrito.si

Maja Martina Merljak ne more pozabiti snemanja za ...

timi max elsnik 23 af Ekipa24.si

Ali to pomeni le eno? Elšnik podpisal pogodbo, ki...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tadej Golob: "V povprečju napišem eno kriminalko na leto. Če je tisto leto pretežno slabo vreme, pišem hitreje."

Deli na:
Tadej Golob: "V povprečju napišem eno kriminalko na leto. Če je tisto leto pretežno slabo vreme, pišem hitreje."

Tadej Golob - Foto: Obrazi Avenija

Drugi dan 38. Slovenskega knjižnega sejma se je zaključil s pogovorom novinarja Igorja E. Berganta s pisateljem Tadejem Golobom o njegovi najnovejši kriminalki Koma, ki je peti del serije knjig o kriminalistu Tarasu Birsi. Avtor napoveduje novo knjigo, za katero ima že zarisano osnovno zgodbo, saj kot pravi, neprestano razmišlja o njej.

Tadej Golob je v pogovoru na glavnem odru Slovenskega knjižnega sejma povedal, da je ganjen in vesel, a ne prevzeten ob tem, da si je lani in letos njegove knjige sposodilo več kot 56.000 bralcev. "Mnogo več mi pomeni, da imam bralce, ne pa nagrad," je povedal.

Avtor je za svoj prvi resnejši roman Svinjske nogice namreč prejel nagrado kresnik. "Potem sem pričakoval, da bo vsaka naslednja knjiga prejela kresnika. Ker je ni, sem se spraševal, kako ljudje ne vidijo, da so to super stvari," je povedal.

Serija o Tarasu Birsi, ki jo je Golob pričel z romanom Jezero, se zgleduje po skandinavskem tipu kriminalk. Po prvi knjigi Jezero so pri založbi Goga izšle še Leninov Park, Dolina rož, Virus in najnovejša knjiga Koma, za katero so pri založbi zapisali, da "suvereno prestopa meje kriminalnega žanra in meri družbeno-politični utrip koronskega časa".

Knjige spremljajo zgodbo Tarasa Birse, prej višjega policijskega inšpektorja, ki se v tretjem delu odpravi na samostojno kriminalistično pot.

V Jezeru raziskuje smrt neprepoznanega dekleta, ki jo naplavi reka. Naslednja, Leninov park, bralcu postreže z uganko o morebitni povezanosti umorov brezdomke, najdene v parku, in mladeniča, umorjenega na Metelkovi.


Kot da bi se število žrtev v Golobovih kriminalkah povečevalo, v tretji knjigi Dolina rož Birsa raziskuje okoliščine, v katerih je bilo umorjenih pet ljudi - poleg dveh prerešetanih trupel v spalnici so našli še tri v dnevni sobi. V naslednji, z naslovom Virus, Golob bralca sooči s serijskim morilcem. V nedavno izdani knjigi z naslovom Kom, pa se s Tarasom Birso sprašuje, kako raziskati zločin, če sploh ne veš, da se je zgodil.

Avtor je povedal, da je računal, da bo Koma izšla že poleti, a se je pisanje zavleklo na leto in pol. "V povprečju napišem eno kriminalko na leto. Če je tisto leto pretežno slabo vreme, pišem hitreje," je še dodal.

Knjiga pripoveduje o tem, kako se Taras po hudi nesreči na Polhograjski Grmadi prebudi iz kome. Ne le, da ga čaka dolgotrajen spopad z zahtevno fizično rehabilitacijo, v njegovem spominu zija obsežna spominska vrzel.

O tem, v kolikšni meri Birsa v najnovejši knjigi prevzema njegove značajske lastnosti, je povedal, da kljub temu, da mu je v Komi ponudil svojo diagnozo, Taras še vedno ostaja isti, kot je bil v prejšnjih knjigah. Priznal je, da vsak avtor do določene mere piše o sebi in je glavni junak na koncu tisto, kar pisatelj meni, da bi moral sam biti.

Po Jezeru je nastala istoimenska priljubljena serija s Sebastjanom Cavazzo v glavni vlogi. Pisatelj je v pogovoru povedal, da si Tarasa, preden ga je upodobil Cavazza, vizualno ni znal predstavljati, in je bil zato zelo vesel, ko ga je končno zagledal v seriji.

V produkcijskem smislu je ta nadaljevalka postavila nov standard v polju slovenske kriminalne drame. Po njej sta nastali še mini seriji Leninov park in Dolina rož, vsaka s tremi epizodami po petdeset minut. Jezero in obe mini seriji sta režirala Matevž Luzar in Klemen Dvornik, le da se pri mini serijah nista pod vsako epizodo podpisala oba.