Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Steven Spielberg: Režiral bom do smrti

Deli na:
Steven Spielberg: Režiral bom do smrti

Foto: Getty Images

Steven Spielberg šteje za velikega pripovedovalca zgodb na velikem platnu, samo v celovečernih filmih bodo te kmalu presegle število 30.

Čeprav je danes dopolnil 70 let, o slovesu iz sveta gibljivih slik še ne razmišlja. Trenutno ima v delu pet projektov, med njimi novo nadaljevanje o arheologu in pustolovcu Indiani Jonesu s Harrisonom Fordom.

erjetno eden najbolj znanih in komercialno najbolj uspešnih hollywoodskih režiserjev je na filmskem traku zapustil nekaj ganljivih prizorov, denimo vesoljčka z žarečim prstom ali vojakov v drugi svetovni vojni. Velja za mojstra akcijskih in znanstvenofantastičnih spektaklov, nekajkrat je posegel tudi po zgodovinski in politični tematiki.

Steven Allan Spielberg se je rodil v ameriški zvezni državi Ohio v judovski družini, ljubezen do filma pa je izkazal pri 12 letih, ko je posnel prvi izdelek. V Hollywoodu je najprej začel kot pomočnik režiserja in leta 1974 posnel prvenec Teksaški ekspres z Goldie Hawn v glavni vlogi.

Mednarodno pozornost je pritegnil z drugim filmom Žrelo (1975), ob katerem je bil prvič uporabljen današnji pomen izraza blockbuster - filma s težnjo po čim večjih dobičkih. Komercialni uspeh je nadaljeval s prvim delom Indiane Jonesa Lov za izgubljenim zakladom (1981), priljubljena je bila tudi ganljiva zgodba med fantičem in obiskovalcem z drugega planeta v E.T. vesoljčku (1982).

Tudi Barva škrlata (1985) je bila z več nominacijami za oskarja opažena v filmski industriji, na prvo nagrado za najboljši film in režijo pa je Spielberg moral počakati do Schindlerjevega seznama (1993). Ta mu je po lastnih besedah toliko spremenil življenje, da je začel raziskovati o judovskih sorodnikih, ki so bili ubiti v holokavstu.

Takrat se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spraševal, ali bo to njegov poslednji film. Če jih je prej snemal kot po tekočem traku, je do nadaljevanja Jurskega parka Izgubljeni svet (1997) potreboval štiri leta. Drugega oskarja za režijo si je prislužil s filmom Reševanje vojaka Ryana (1998). Posnel je tudi biografsko dramo Lincoln (2012) o ameriškem predsedniku Abrahamu Lincolnu.

Na letošnjem festivalu v Cannesu je predstavil najnovejši izdelek, filmsko različico otroške knjige britanskega avtorja Roalda Dahla Veliki dobrodušni velikan (VDV). Ob tem je napovedal, da bo filme snemal do smrti.

Trenutno jih ima po podatkih filmske baze IMDb v delu pet, med njimi peto nadaljevanje Indiane Jonesa, za katerega je izrecno želel, da glavno vlogo spet prevzame igralec Harrison Ford. Vsebina filma še ni znana, družba Disney pa je njegov prihod v kinematografe napovedala za julij 2019.