Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šef "molčečega nevidnega bratstva": Marko Bitenc, veliki mojster prostozidarjev

Deli na:
Šef "molčečega nevidnega bratstva": Marko Bitenc, veliki mojster prostozidarjev

Foto: Arhiv Reporterja

Kirurg Marko Bitenc, nekdanji predsednik zdravniške zbornice, je že drugi mandat Veliki mojstri Velike lože Slovenije. Po navedbi spletne strani ima Velika loža Slovenije v šestih ložah okoli 250 članov.

»Veliki mojstri Velike lože Slovenije so: Nenad Funduk (oktober 1999–oktober 2002), Miran Rems (oktober 2002–junij 2005), Mladen Terčelj (junij 2005–junij 2011) in Marko Bitenc (junij 2011–junij 2014 in junij 2014– ). Veliki mojstri so izvoljeni za triletni mandat, ki se lahko ponovi.« Tako je v monografiji Zgodovina prostozidarstva na Slovenskem, ta izide  konec meseca pri založbi Modrijan (z odlomkom na spletni strani), zapisal zgodovinar in nekdanji direktor Arhiva Slovenije dr. Matevž Košir. Med letoma 2010 in 2014 je bil predsednik Zveze zgodovinskih društev Slovenije.

Kirurg Marko Bitenc, nekdanji predsednik zdravniške zbornice (od leta 1996 do 2004), je že drugi mandat prvi človek slovenskih prostozidarjev. Naš dobri striček google nam ne ponuja nobenega zadetka, ki bi razkril kake podrobnosti. Očitno gre res še vedno za »molčeče nevidno bratstvo«, če uporabimo naslov dela o prostozidarstvu Branka Šömna, saj je google ostal nem: zanj Bitenc ni (bil) prostozidar.
 
Od leta 2005 je Bitenc zasebni zdravnik torakalne kirurgije, piše na spletni strani Kirurgije Bitenc. In še: »Že od nekdaj je želel biti svobodnjak; si sam organizirati delovni čas, izbrati sodelavce, se pogajati z dobavitelji, sodelovati s tujino. Končno svoj poklic opravlja tako, kot si želi.« Leta 2005 je za časa ministra Andreja Bručana postal eden prvih kirurgov – koncesionarjev zasebnikov. Med drugim je deloval tudi v izolski bolnišnici Medicor.

Kot piše Košir v obsežni znanstveni monografiji, je Velika loža Avstrije 16. oktobra 1999 točno opoldne prižgala luč v Veliki loži Slovenije. Ritual vnosa luči v Veliko ložo Slovenije je bil v kulturnem domu Sora, ki mu je sledilo skupno kosilo v Hiši kulinarike Jezeršek. Ritual je v imenu Velike lože Avstrije vodil Günther Hödl, pooblaščeni veliki mojster Velike lože Avstrije.