Revija Reporter
Slovenija

To je glavni štab Janševih trolov: napadi, zavajanje in blatenje sovražnikov (in zaveznikov) Janeza Janše

Ana Jud
9 7.504

11. mar. 2023 6:00

Deli na:

Sedež SDS na Trstenjakovi ulici v Ljubljani.

Arsen Perić / M24

Poslanki SDS Alenki Jeraj je uradni profil na tviterju služil za formalnosti, fiktivni račun, psevdonim Kopriva, je agitiral v imenu ljudstva Borg, pardon, SDS. Njeno razkritje je osvetlilo propagandni stroj SDS na družbenih omrežjih, ki iz razvpite »kleti« napada, zavaja in blati sovražnike (včasih celo zaveznike) Janeza Janše in SDS.

Botanično nezahtevne koprive so začele rasti v podporo Jerajevi, dobro obveščeni pa pravijo, da je Trstenjakova ulica v Ljubljani, kjer domuje SDS, glavni štab trolov, ki cele dneve vise na netu in manipulirajo z javnostjo.



V strankarskih medijih se po zanesljivih informacijah pojavljajo lažna imena, ki se kot psevdonimi podpišejo pod članke. Sara Kovač in Janja Strah, ki se oglašata v Demokraciji ter na Nova24TV, sta lažni identiteti, pod njima pa naj bi med drugimi »operirala« tudi Ksenija Koren, nekdaj perspektivna novinarka.

Stvari se spodobi preveriti, zato je avtorica teh vrstic Borisu Tomašiču, šefu firme, ki upravlja Nova24tv, vljudno in prijazno zastavila nekaj pisnih vprašanj na temo lažnih identitet, a odgovora ni bilo. Časi so sicer čudni, narod je zmeden, toda tako hudo, da bi morali uporabljati partizanska imena, pa res ni. Če imaš dovolj poguma, da oster tekst napišeš, imej še cojones (jajca), da se pod tak tekst podpišeš! Kot se šika!

Uporaba lažnih identitet je prisotna skoraj povsod, čeprav se zdi, da z lopovščinami ukvarjajo izključno v SDS. Eni pod njimi pišejo občasno, drugi stalno. Tudi Stanka Prodnik, jezična avtorica iz Mladine, je psevdonim.

Pedagoginja Melita Kuhar, ki se po strokovni plati ukvarja z medčloveškimi odnosi, je za Reporter razložila, kako težko je, če se na majhnem prostoru, kot je Slovenija, komu zameriš. Marsikatera vrata se zaloputnejo pred nosom iz čiste zamerljivosti. Nič čudnega, da številni raje izberejo psevdonim. A tudi najbolj skritega uporabnika neta se da najti. Dasiravno včasih traja.

Pred nekaj leti je slovenska policija iskala tipa, ki je na facebooku odprl profil z lažno identiteto Tvoja lepota. Dostop do profila je imelo več oseb, fanatičnih vernikov ortolevice, ki so se verbalno znašali nad onimi, ki so bližje desnemu polu. Na tapeti je bil na primer psihoanalitik Roman Vodeb. Iz istega profila je eden od uporabnikov celo grobo izsiljeval znano osebo, češ da ima posnetek seksa in ga bo vrgel v javnost, če mu ne plača tisoč evrov.

Ženska se ni dala ugnati. Odšla je na policijo in prijavila izsiljevanje, ki se v Sloveniji preganja po uradni dolžnosti. Trajalo je tri mesece, da so policisti odkrili pacienta s hudo bipolarno motnjo, ki je na prijateljičinem računalniku odkril zasebne čvekarije z dotično žensko in mislil, da je prijel Boga za brado.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24