Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenski smučarji se se v Planici družili z otroki

Deli na:
Slovenski smučarji se se v Planici družili z otroki

Foto: Bobo

V Planici se je 421 osnovnošolcev, med njimi tudi tisti s posebnimi potrebami, družilo s slovenskimi zimskimi športniki na čelu s Petrom Prevcem. Preizkusili so se v teku na smučeh v dvorani na umetnem snegu, v biatlonu, skakalnem simulatorju. Pridružila pa se jim je tudi ministrica za šolstvo, izobraževanje in šport Maja Makovec Brenčič.

Otroci so se tako pridružili okrog 10.000 vodenim ogledom planiškega centra od novega leta naprej, po ocenah direktorja centra Jelka Grosa pa so imeli skakalci v tem času 13.000 treningov. Muzejski del in tekaške proge s snegom v tunelu ob njem sta odprta vse dni v letu, le jeklenica, morda največja atrakcija novega centa poleg letalnic, deluje le v času poletne sezone. Nordijski center Planica, katerega gradnja je bila vredna več kot 40 milijonov evrov, je bil uradno odprt 11. decembra 2015.

"Nordijski center Planica ima sedaj celovito ponudbo, saj nam je ministrstvo, pristojno za šport, dalo v upravljanje tudi Dom Planico, kjer so nastanitve in možnost prehrane glede na potrebe posameznega športnika. V Kavki je zagotovljena gostinska ponudba za obiskovalce, toda od petih sendvičev smo prodali enega, zato smo prehrano večinoma prepustili Domu Planici, kjer se je treba pred tem najaviti, ter drugim zasebnim ponudnikom v okolici, kar je bil tudi namen centra, torej pomoč lokalnemu gospodarstvu," je navedel Gros.

Dodal je, da tudi prvotni namen centra ni bil gostinski, saj so kandidirali za evropska sredstva za športno infrastrukturo: "Če ne bi bilo tako, bi za športno infrastrukturo dobili 30 odstotkov evropskega denarja in v tem primeru Planice ne bi nikoli zgradili. Malo težav imamo s tekaško progo, saj ni dovolj zasedena. Športnikov ni več treba prepričevati, sedaj moramo prepričati turiste, rekreativce, da lahko pridejo sem tudi poleti. V tem primeru se bo tudi tekaški tunel pokrival, že sedaj pa je izredno zanimiv, posebej poleti, ko delegacije, tudi tuje, pridejo v Planico, naredijo kepe in vidijo sneg, ko je zunaj 30 stopinj Celzija," je pojasnil Gros.

V Nordijskem centru Planica, kjer imajo slovenski nordijski smučarji sedaj zelo dobre pogoje za vadbo tudi zunaj zimskega obdobja, je Smučarska zveza Slovenije (SZS) včeraj skupaj z ministrstvoma, pristojnima za šport in zdravje, ter službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pripravila srečanje v okviru Gibanja za zdravje. Otroci so se skupaj s športniki in drugimi gosti preizkusili v različnih športih in igrah, predvsem pa uživali v srečanju in pogovorih s svojimi športnimi vzorniki.

"Današnji dan je namenjen otrokom, mladim, da se družijo z našimi izjemnimi zimskimi športniki, njihovimi vzorniki, ter da to doživljamo na snegu v Nordijskem smučarskem centru Planica. Prek različnih športov in iger, v katerih sem uživala tudi sama, krepimo zdrav življenjski slog, navade gibanja, sporazumevanja in pozitivne športne vrednote. Bilo je odlično, tudi sama sem uživala skupaj z otroki, ki so bili navdušeni tudi ob druženju s športniki. Hvala jim, saj imajo številne obveznosti pred začetkom tekmovalnih sezon, pa so kljub temu našli čas, da so otroke motivirali. Tudi v prihodnje bomo pogosto pripravljali podobne dogodke, ki sicer potekajo že sedaj z obšolskimi dejavnostmi, da bi čim več otrok dobilo neposredno športno izkušnjo kot življenjsko popotnico," je dejala Maja Makovec Brenčič.

Otrokom se je pridružila tudi ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj, ki je nordijski center izpostavila kot odličen primer dobre prakse projekta, sofinanciranega z evropskimi sredstvi. "Še toliko bolj, ker se ta veličastna infrastruktura povezuje z drugimi programi, ki jih tudi podpiramo v okviru evropske kohezijske politike v Sloveniji," je dejala.

Po njenih besedah je od vsega, kar lahko naredimo za zdravje, le malo tako vsestransko koristnega, kot je telesna vadba. "Zato je danes naš cilj otroke in tudi vse vas osveščati o pomembnosti gibanja, pa tudi zdravega načina prehranjevanja in nasploh zdravega življenjskega sloga, tudi skozi programe, ki jih Slovenija izvaja z evropskimi sredstvi," je dodala.

Gros je dejal, da imajo takih dogodkov več v letu, pripravljajo pa jih skupaj s partnerjem, v tokratnem primeru s SZS. "Tak dogodek, kot je današnji, z udeležbo naših najboljših tekmovalcev, bo težko ponoviti. Kljub dežju je bil to lep dogodek, ki pa je mnoge presenetil. Navkljub vsem opozorilom so prišli nekateri otroci pod Ponce v skoraj poletnih oblačilih in ne v zimskih, saj je tu v tunelu sneg in mraz, česar očitno nekateri niso verjeli," je končal Gros.