stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenska policija ni bila vključena v nemško preiskavo krvnega dopinga

Deli na:
Slovenska policija ni bila vključena v nemško preiskavo krvnega dopinga

Foto: skidzonen.se

Slovenska policija je pojasnila, da do zdaj od tujih varnostnih organov ni prejela uradnega zaprosila za sodelovanje v preiskavi afere s krvnim dopingom, ki je izbruhnila na februarskem svetovnem prvenstvu v nordijskih športih v Seefeldu. Je pa policija vzpostavila stik z Europolom v tej zadevi, so povedali za STA.

Kot pojasnjujejo pri slovenski policiji, v kriminalističnih preiskavah v povezavi s problematiko nedovoljenih snovi v športu sodelujejo tako z Europolom kot Interpolom ter neposredno z varnostnimi organi posameznih držav. A v primeru afere, v osrčju katere se je po poročanju tujih medijev znašel nemški zdravnik Mark Schmidt, doslej ni prejela nobenih zaprosil za sodelovanje.

Nemško državno tožilstvo je v sredo predstavilo izsledke preiskave, v katero je naj bi bil vpleten zdravnik iz Erfurta in trije njegovi sodelavci ter vsaj 21 športnikov iz osmih držav.


Nemški državni tožilec Kai Gräber o osumljenih športnikih in športih zaradi poteka preiskave ni povedal ničesar, razkril pa je lokacije izvajanja dopinga in najmanj na tem področju naj bi afera segla tudi na južno stran Alp. "Krvni doping so izvajali v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Švedskem, Hrvaškem, na Finskem, v Estoniji, Sloveniji, Južni Koreji in ameriški zvezni državi Havaji," je besede tožilca v sredo povzela dpa.

Podobno kot na policiji so tudi na slovenski nacionalni antidopinški agenciji Sloado dejali, da uradno o povezavah med Slovenijo in dopingom v Seefeldu doslej niso bili obveščeni.

"Kadar so zadeve geografsko tako blizu, vedno obstaja nevarnost povezave s sosednjimi državami. Sam o povezavi tega primera s Slovenijo nisem obveščen. Tam imajo strogo zakonodajo in policija vodi svojo preiskavo, s katero nisem seznanjen," je za STA o morebitni povezavi s Slovenijo v sredo povedal direktor Sloada Jani Dvoršak.