sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin: Turška sestrelitev ruskega letala je "v nasprotju z zdravo pametjo"

Deli na:
Putin: Turška sestrelitev ruskega letala je "v nasprotju z zdravo pametjo"

Foto: Reuters

Turčija je s sestrelitvijo letala namerno pahnila odnose z Rusijo v slepo ulico in še vedno ni ponudila ne opravičila ne predlogov za povračilo škode, je danes v Moskvi izjavil ruski predsednik Vladimir Putin, kot poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ponovil je, da je bila turška sestrelitev ruskega letala, ki je bilo na bojni nalogi v Siriji, "nož v hrbet" in nerazumljivo dejanje izdaje, še posebej s strani tistih, ki jih je imela Rusija za partnerje v boju proti terorizmu.

Suhoj Su-24, ki je bil na misiji na severu Sirije, je v torek sestrelil turški lovec F-16. Turčija trdi, da je rusko letalo kršilo turški zračni prostor, medtem ko Rusija vztraja, da je bilo ves čas v sirskem zračnem prostoru.

"Kar se je zgodilo pred dvema dnevoma na nebu nad Sirijo, je v nasprotju z zdravo pametjo in mednarodnim pravom: letalo je bilo sestreljeno nad sirskim ozemljem," je dejal Putin.

Pozneje je na novinarski konferenci po srečanju s francoskim predsednikom Francoisem Hollandom izpostavil tudi, da je Rusija Združenim državam vnaprej posredovala točne podatke o poteh svojih vojaških letal. "Ameriška stran, ki vodi koalicijo, v kateri je tudi Turčija, je poznala lokacijo in čase poletov naših letal. Letalo pa je bilo sestreljeno točno tam in ob tistem času," je v Kremlju danes dejal Putin.

Na slovesnosti ob sprejemu poverilnih pisem več novih veleposlanikov v Moskvi je ponovil poziv k mednarodni koaliciji za boj proti terorizmu in k podpori ruskim operacijam v Siriji. Opozoril je, da je do pojava džihadistične skupine Islamska država prišlo, ker določene države niso ukrepale in "ker sodelujejo s teroristi", še navaja Tass.

"Vsakršno upravičevanje terorizma in prizanašanje terorizmu bi morali obravnavati kot de facto sodelovanje pri terorizmu in sodelovanje pri zločinih," je dejal.

"Teroristov in njihove nezakonite trgovine z nafto, ljudmi, mamili, artefakti in orožjem niso le prikrivali oz. jih prikrivajo, ampak nekdo na ta način še naprej služi denar," je dejal Putin. "Služijo na stotine milijonov in milijard dolarjev," je pristavil ruski predsednik.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je nato sporočil, da že pripravljajo nabor povračilnih gospodarskih ukrepov proti Turčiji zaradi sestrelitve njihovega letala. V odgovor na "to dejanje agresije" se bo Moskva odzvala na "gospodarskem in humanitarnem področju", je dejal na zasedanju vlade, ki so ga prenašale televizije.

Med ukrepi, ki jih nameravajo sprejeti, je zaustavitev skupnih gospodarskih projektov, omejevanje finančnih in trgovinskih transakcij in sprememba carinskih tarif. Ukrepe bodo sprejeli tudi na področjih turizma in prometa, je še dejal Medvedjev. Nabor teh ukrepov naj bi imeli pripravljen že v dveh dneh, da bi jih potem lahko tudi kar se da hitro začeli izvajati, je še dejal predsednik ruske vlade, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.