Revija Reporter
Magazin

Slikarka Ejti Štih: Ni enostavno v Boliviji kot umetnik izpostaviti temo o splavu

Elvira Miše Miklavčič
7 451

17. jul. 2022 20:00

Deli na:

Ejti Štih

Primož Lavre

Slikarko Ejti Štih je življenjska pot z rojstnega Bleda popeljala v daljno Bolivijo, kjer živi in ustvarja že štirideset let, a v Slovenijo, ki jo še vedno dojema kot svoj dom, se redno in rada vrača. Tokrat se z obsežno razstavo svojih del predstavlja tudi na rodnem Bledu, kjer smo jo tudi sami obiskali in sredi prelepe Gorenjske spregovorili tudi o marsikateri pereči temi, o kateri je še danes v Boliviji težko govoriti povsem na glas.

Ejti Štih je tudi častna konzulka Republike Slovenije v Santa Cruzu de la Sierri, v Večnacionalni državi Boliviji, v omenjenem mestu pa vodi tudi neprofitno galerijo Menzana1, v kateri se predstavljajo tako bolivijski kot mednarodni umetniki, med drugim tudi slovenski.



V intervjuju se slikarka Ejti Štih spominja, kako je bilo ob prihodu v Bolivijo pred štiridesetimi leti, kako jo je sprejelo tamkajšnje okolje, predvsem umetniški krogi in kako je novo okolje vplivalo na njeno ustvarjanje.

Ker so teme katerih se loteva kot slikarka pogosto socialno angažirane, je zaradi tega imela v Boliviji tudi nekaj težav, kljub temu pa njene razstave niso bile nikoli cenzurirane ali prepovedane.

Pove tudi, zakaj je tema o pravici do splava in vlogi ženske v družbi, ki jo obravnava njen cikel Rdeče in zlato v Boliviji še vedno zelo pereča tema in kaj jo je spodbudilo k temu, da se je teme o splavu lotila tudi kot slikarka. S tem, ko je nedavno vrhovno sodišče v ZDA odpravilo ustavno pravico do splava, je razstava, ki je trenutno na ogled na Bledu, postala nadvse aktualna tudi za tisti del sveta, ki ga ne uvrščamo v t. i. tretji svet.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24