Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Reševanje zasavskega ponosa: Medijske toplice bodo mogoče še privabljale turiste

Deli na:
Reševanje zasavskega ponosa: Medijske toplice bodo mogoče še privabljale turiste

Hotel je povsem uničen. - Foto: Igor Gošte

Medijske toplice so bile dolga desetletja ponos zasavskega turizma. Tisti, ki so toplice obiskali, so se lahko na svoje oči prepričali, da Zagorje ob Savi, katerega del so tudi Izlake, kjer toplice ležijo, niso le rudarske površine. Na oddihu v toplicah so si lahko ogledali tudi bližnji Medijski grad, kjer je odraščal eden najpomembnejših Slovencev Janez Vajkard Valvasor. Slednji je že v času svojega življenja pisal o "lečljivi" (zdravilni) vodi, ki jo je na Izlakah v izobilju.

Žal pa občina (tudi Slovenija) ni znala dobro izkoristiti vsega tistega, kar je ne le Izlakam, Zagorju in celotni  Sloveniji zapustil Valvasor, niti ni dobro izkoristila, kaj za turizem lahko pomenijo delujoče Medijske toplice. Ne morem mimo tega, da gre tem tudi za dolgoletno mačehovsko obdobje ali zimsko spanje. Nenazadnje, ko smo že pri toplicah, so imeli  v Zagorju dolga leta še  eno letno kopališče Selo, ki pa je tudi pred desetletjem prenehalo delovati. Takrat so kar  naenkrat občasni Zagorja ostali brez obeh kopališč.

Na eni izmed fotografij, ki spremljajo ta članek, lahko vidite tudi, kako neurejeno je avtobusno postajališče pri Medijskih toplicah. Resda v zadnjem desetletju, ko so toplice „iskale“ kupca in niso delovale tod iz avtobusa ni izstopalo veliko potnikov, še manj turistov, ampak vseeno bi bili avtobusni postajališči na obeh straneh regionalne ceste proti Trojanam lahko lepše urejeni.



Kakorkoli že, ta četrtek se bo verjetno zapisal med pomembne mejnike Medijskih toplic. Po več neuspelih prodajah, jih je stečajni upravitelj končno uspel prodati. Za nakup se je odločila družba Hoteli in turizem Rogaška in zato namenila 400 tisoč evrov. Še bistveno več evrov bo potrebnih, da bodo (če bodo) toplice ponovno zaživele.

Tole pa nam je povedal predsednik sveta KS Izlake Sašo Vučko: "Kompleks Medijskih toplic je ravno zaradi svoje lege in vpetosti v lokalno skupnost zelo pomemben za sam kraj. Zaradi večletnega propadanja je tudi kraj začel izgubljati svojo posebno energijo. Novica o plačani kupnini me je zelo razveselila, saj sem od prvega dne verjel, da se ta zgodba preprosto mora odviti v pozitivni smeri. Pričakovanja so velika, vendar vseeno s kančkom previdnosti. Na podlagi razgovorov, verjamem, da je kupec prepoznal potencial in vrednost lokacije z vso svojo zgodovinsko popolnostjo. Pričakujem novo svežino v kraju in tudi oživitev določenih lokacij v neposredni bližini. Zelo pomembno je tudi za vse okoliške kmetije, saj se lahko nadejamo dobrega sodelovanja z lokalnimi pridelovalci, društvi in celotno lokalno skupnostjo ter dodatnimi zaposlitvami."