Revija Reporter
Slovenija

Katastrofa: poglejte, kaj je neurje naredilo v Cerknem (FOTO)

STA
665

14. jul. 2023 15:20 Osveženo: 15:28 / 14. 7. 2023

Deli na:

Posledice neurja v Cerknem

M24/Sašo Švigelj

Po vremensko pestrem četrtku z neurji danes nadaljujejo ocenjevanje in sanacijo škode. Tudi v Cerknem, kjer so zaradi obilnih padavin v četrtek poplavljali vodotoki, voda je drla po cestah in zalivala objekte, precej pa je poškodovana tudi Partizanska bolnica Franja. Objavljamo fotografije iz te občine, ki jo je neurje še posebej prizadelo.

Zaradi poplav so se v četrtek popolne Cerknem oglasile sirene za splošno nevarnost, saj je zaradi velikih količine padlega dežja je voda v središču mesta drla po cestah in s seboj odnašala betonska korita za rože in zabojnik za kosovne odpadke, zalilo je tudi parkirišče pošte in pritlične prostore. Med drugim je zalilo stanovanjski objekt v kraju Gorenji Novaki, poškodovano je bilo ostrešje stanovanjskega objekta na Bukovem.



Četrtkovo neurje je hudo poškodovalo tudi Partizansko bolnico Franja. Po prvih informacijah so v celoti uničene tri barake, še tri so delno poškodovane, uničena sta dostop do vhodnega objekta in električna napeljava, so zapisali na spletni strani ministrstva za kulturo.

Posledice neurja v Cerknem

M24/Sašo Švigelj

Pristojni predvidevajo, da v letošnji sezoni Franja najverjetneje ne bo več sprejemala turistov, je poročal Primorski val. Direktor mestnega muzeja Idrija Miha Kosmač je namreč za radio dejal, da so bile zaradi letošnjega neurja delno poplavljene vse barake, dostopna pot pa uničena, zato je škoda precejšnja. "Najprej je treba prijaviti škodo, pripraviti sanacijski načrt in ukrepe skupaj z zavodom za varstvo kulturne dediščine v sodelovanju z ministrstvom za kulturo in ostalimi podpornimi službami," je poudaril.

Vodja intervencije Primož Eržen iz Prostovoljnega gasilskega društva Cerkno je povedal, da so na terenu sodelovale vse razpoložljive sile, aktivirana so bila vsa gasilska družba iz Gasilske zveze Cerkno, za pomoč pa so prosili tudi društva z Idrijskega.

Ocena škode in odpravljanje posledic se bosta tako nadaljevala danes, tudi na območju Krškega, kjer je v četrtek klestila velika toča.