adventure-1807524_1920 Dobra karma

Tarot napoved: usodi ne boste mogli ubežati, zato...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

prometna nesreča, btc, tovornjak, kolesarka Svet24.si

FOTO: Huda prometna nesreča v ljubljanskem ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Magazin

"Šef" Bruce Springsteen praznuje 70. rojstni dan

Deli na:
"Šef" Bruce Springsteen praznuje 70. rojstni dan

Ameriški rocker evropskih korenin Bruce Springsteen, ki se ga je prijel vzdevek The Boss, praznuje 70 let. Glasbenik je eden redkih, ki so v štirih zaporednih desetletjih zabeležili prvo mesto ameriške Billboardove lestvice 200 najbolje prodajanih albumov. Junija je na trg prišla njegova najnovejša plošča Western Stars.

Ameriški rock zvezdnik se je rodil na današnji dan leta 1949 v New Jerseyju v delavsko družino. Stabilen dohodek je družini prinašala mama, ki je delala kot tajnica v lokalni zavarovalnici. Z očetom, ki mu ni bilo všeč njegovo igranje kitare, je imel težko razmerje, a je ob sprejetju v Dvorano slavnih rock'n'rolla dejal, da se mora njemu zahvaliti, saj bi drugače pisal le vesele pesmi, kar se mu v 90. letih prejšnjega stoletja ni obrestovalo.

V poznih 60. letih prejšnjega stoletja je v Asbury Parku prvič srečal glasbenike, ki jih je leta 1972 povezal v E Street Band. Ravno v tem času je dobil vzdevek The Boss, ker je denar, zaslužen med koncerti, zbral skupaj in ga nato na enake dele razdelil članom benda. Prvi album Greetings from Asbury Park, N.J. in drugi z naslovom The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle navkljub kritiški hvali nista bila deležna velikega zanimanja javnosti.

Svetovno slavo je začel žeti s tretjim albumom Born to Run, ki ga je po več kot letu naporov v glasbenem studiu izdal leta 1975. Ta in album Born in the U.S.A. iz leta 1984 sta mu prinesla največji uspeh. Poleg naslovnih skladb z omenjenih plošč so med njegovimi uspešnicami tudi Dancing in the Dark, I'm on Fire, Glory Days in The River. Prepoznaven je tako po rockovskih skladbah kot skladbah s prvinami folka in znan po svojih energičnih maratonskih koncertih.

Leta 1999 je bil sprejet v Dvorano slavnih rock'n'rolla, v kateri se mu je leta 2014 pridružil tudi E Street Band. V svoji dolgi karieri je bil dobitnik mnogih glasbenih nagrad, med drugim je prejel 20 grammyjev. Skupaj je prodal več kot 135 milijonov plošč po svetu.Springsteenova liberalna politika je postala bolj očitna v času njegove močne podpore Baracku Obami na ameriških volitvah leta 2008. Ob proslavljanju zmage Obame je bila prva pesem njegova The Rising. Ob predsednikovi inavguraciji pa je Springsteen pesem, ki so jo navdihnili gasilci, ki so umrli v terorističnih napadih 11. septembra 2001, zopet zapel. Obama ga je leta 2016 počastil s predsedniško medaljo svobode, ki velja za najvišje civilno priznanje v ZDA.

Leta 2016 je objavil avtobiografijo Born to Run, ki je izšla tudi v slovenskem prevodu pri založbi Učila International. Leta 2017 se je podal na broadwayske odrske deske, kjer je njegovo gostovanje trajalo več kot eno leto in zajemalo 236 razprodanih koncertov.

Junija je izšel njegov najnovejši album Western Stars, prvi po petih letih. O albumu je bil posnet istoimenski glasbeni dokumentarec, ki bo na platna prišel 25. oktobra. Z Western Stars se je rock legenda poklonil tudi glasbenikom, ki jih je poslušal v svojih mlajših letih, kot so Glen Campbell, Roy Orbison in Harry Nilsson.

Springsteen je še pred izidom letošnje plošče, za katero so ga navdihnile kalifornijske pop klasike iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja, oznanil, da bo pričel snemati nov album s svojim E Street Bandom. Na turnejo se namerava zopet podati v prihodnjem letu.

loading...
Loading...