alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Polona Kranjc Njena.si

Polona želela domov, a mora v gozd

doncic young pm Ekipa24.si

Kakšna zaušnica DALLASU in Dončiću na prvi ...

Magazin

Rupel bo Nemcem predstavljal Slavoja Žižka in Draga Jančarja

Deli na:
Rupel bo Nemcem predstavljal Slavoja Žižka in Draga Jančarja

Dimitrij Rupel - Foto: Bobo

V. d. direktorja Javne agencije za knjigo RS (Jak) Dimitrij Rupel je slab mesec pred knjižnim sejmom v Frankfurtu za Delo dejal, bo letošnja udeležba bolj ali manj klasična in konvencionalna. V letu 2023, ko bo Slovenija častna gostja sejma, pa bo treba dati pečat in velik del njegovih skrbi je, kot pravi, posvečen temu.

Na sejmu čez dve leti, ko bo Slovenija častna gostja na frankfurtskem sejmu, takrat bo dobila tudi svoj paviljon, bo priložnost, da se država spodobno predstavi in uveljavi. "V bistvu je velik del mojih skrbi trenutno posvečen ravno pripravam na frankfurtsko gostovanje. Manj se torej ukvarjam s preteklostjo in več s prihodnostjo," je dejal v pogovoru za današnje Delo.

Po Ruplovem vedenju je bil eden od glavnih problemov prejšnjega mandata, da je bilo načrtovanje sredstev zelo širokogledno, to je treba spraviti v okvire. S kohezijsko pogodbo, ki so jo podpisali avgusta, so to storili. "Vsota iz tako imenovane kohezije je precej visoka, za tri leta oz. zdaj že dve, približno 4,5 milijona evrov, ki pa jih lahko porabimo samo v skladu s pravili, zapisanimi v kohezijski pogodbi," je pojasnil.

Trenutno se na Jaku pripravljajo na izbor knjig in avtorjev, ki jih bodo predlagali nemškim založnikom. Ta izbor mora biti, kot poudarja Rupel, zanesljiv, hkrati pa mora vsebovati neke obzirnosti do trga, ki mu bodo knjige namenjene. Po načrtih bodo v Frankfurtu predstavili kakih 100 naslovov, prevedenih v nemščino, avtorje bodo povabili k sodelovanju, treba pa je računati tudi na to, da ima frankfurtski sejem omejitve, vsi avtorji ne bodo enako obravnavani oz. ne bodo prav vsi doživeli enakega sprejema, ampak bodo posamezni izpostavljeni.


"Mislim, da je logično, da bodo med njimi Slavoj Žižek, Drago Jančar, ob njiju pa avtorji, ki spadajo v slovensko klasiko, na primer Vitomil Zupan, Boris Pahor. Gotovo bomo postavili v ospredje tisto, kar Nemci že delno poznajo, seveda pa jim bomo poskusili predstaviti še kaj novega," je dejal Rupel. Dodal je, da so slovenskim založbam pisali trikrat, odzvale so se tako rekoč vse poglavitne založbe z izjemo nekaterih, ki imajo že same po sebi dovolj stikov v Nemčiji in ne potrebujejo posebne pomoči.

Kot pravi Rupel, bo t. i. frankfurtska komisija sugerirala in izbrala precej del, za zdaj jih je okrog 50, najmanj polovica bo po njegovem mnenju šla naprej. "Upoštevali smo tisto, kar je bilo na mizi že prej in kar sta pripravila slovenska kuratorka Amalija Maček - po odstopu jo je nadomestil Igor Grdina - in nemški kurator Matthias Göritz. Te predloge smo poslali agenciji Heinekomm, a ne bomo mogli vplivati na končni izbor, to bodo naredili nemški založniki," je pojasnil.

Nastop leta 2023 bo nastop Slovenije, poudarja Rupel in dodaja, da pripravljajo tudi priročnik za Slovenijo, informativno delo z več prispevki. Načrtujejo, da bodo v Frankfurtu predstavili tudi film Mitje Okorna o slovensko-nemških odnosih, kako se je Evropa v kritičnih trenutkih v bistvu ravnala po nemških nasvetih.

Rupel je sicer za Delo še izpostavil, da je za mednarodno uveljavitev poskrbljeno tudi v osnutku nove resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2021-2028, ki ga je ministrstvo v javno razpravo dalo konec prejšnjega tedna.

Loading...