Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Programski svetniki RTVS napadli "politični aktivizem" novinarjev in urednikov

Deli na:
Programski svetniki RTVS napadli "politični aktivizem" novinarjev in urednikov

Foto: Bobo

Programski svet RTVS je včeraj na nadaljevanju majske seje prisluhnil poročilu varuha pravic gledalcev in poslušalcev za obdobje februar-april 2020. Pri tem se je razvila polemična in na trenutke tudi glasna razprava o javni vlogi radiotelevizije. Del svetnikov je njenim novinarjem in urednikom očital politični aktivizem, del jim je stopil v bran.

Posebej kritičen do novinarskega in uredniškega dela na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je bil svetnik Slavko Kmetič. Očital mu je politični aktivizem in ga označil za podaljšano roko političnega podzemlja. Po njegovih besedah je informativni program zavestno prikril dejstvo, da je aktualna vlada v izjemno zahtevnem času epidemije "pravzaprav storila nekaj nemogočega" in si za to zasluži pohvalo.

Janez Juhant je ocenil, da se je RTVS na epidemijo odzvala kaotično in v interesu določenih skupin. Po njegovih besedah je radiotelevizija namesto, da bi spodbujala nacionalni interes, to je varovanje javnega zdravja, ustvarjala vtis, da vlada ne dela v dobro ljudi. Tudi Jelka Stergel je ocenila, da je nekaj zdrsov v politični aktivizem pokvarilo vtis o objektivnosti in profesionalnosti poročanja.

Petra Ložar je razprave omenjene trojice svetnikov komentirala z opozorilom, da so očitno nekateri že začeli urednikovati ter posegati v avtonomijo novinarjev in urednikov. Dejala je, da na programskem svetu še nikoli ni slišala toliko političnega diskurza. Svetniške kolege je tudi pozvala, naj se v razpravah držijo svojih pristojnosti. Dodala je, da "Tarči doslej ni ušla nobena vlada".


Janko Kos je podvomil, da je poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski resnično odziv javnosti na programe radiotelevizije. Po njegovem mnenju se v poročilu kaže, da varuhinja ni vselej advokatka občinstva, ampak pogosto prevzame vlogo advokatke novinarjev in urednikov. Dodal je, da iz poročila veje politično ideološki boj.

Jože Poglajen je poudaril, da v kritikah RTVS in varuhinje pogreša dejstva. Po njegovih besedah gre le za strankarsko motivirane ocene, ki ne sodijo na programski svet. V bran varuhinji je stopil tudi podpredsednik sveta Matjaž Juhart. Sašo Hribar je opozoril, da agresivni diskurz in diskreditacije ne vodijo v pravo smer. K demokratičnemu diskurzu in čustveni inteligenci v razpravah je pozval tudi Geza Erniša.

Sicer svetniki niso izglasovali sklepa, po katerem bi generalnemu direktorju RTVS Igorju Kaduncu za delo v času epidemije na podlagi interventnega zakona za mesec marec, in to od 13. marca, določili dodatek v višini 30 odstotkov urne postavke osnovne plače, za mesec april pa dodatek v višini 25 odstotkov.

Od 19 prisotnih svetnikov jih je devet glasovalo za sklep, trije proti, sedem se jih je vzdržalo. Za izglasovanje bi bilo potrebnih najmanj deset glasov.